Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik partisi (RN) Meclis Grup Başkanvekili Marine Le Pen, hükümetin bütçe taleplerini reddetmesi durumunda Başbakan Michel Barnier’ye karşı gensoru önergesini desteklemekle tehdit etti. Bu tehdit, hükümetin istikrarını ciddi şekilde riske atıyor.
Başbakan Barnier, Le Figaro gazetesine verdiği demeçte, aşırı sağın “kırmızı çizgi” olarak nitelendirdiği elektrik fiyatlarındaki vergi artışını 2025 bütçe tasarısından kaldırdığını açıkladı. Ancak bu geri adım, krizi önlemek için yeterli olmayabilir.
Le Monde’a konuşan Le Pen, mevcut 2025 bütçesinde hala kabul edilemez sorunlar olduğunu belirtti. Bu sorunların giderilmemesi halinde, siyasi mücadele daha da kızışacak gibi görünüyor.
Le Pen, Barnier’ye bütçe taleplerini karşılaması için 2 Aralık’a kadar süre tanıdı. Bu sürenin sonunda, hükümetin tepkisine göre hareket edeceğini vurguladı.
Anayasa’nın 49.3. maddesinin kullanılması durumunda -yani bütçenin oylama olmadan yürürlüğe konulması- Le Pen’in gensoru önergesine desteğinin kesinleşeceğini belirtti. Bu madde, hükümete ciddi bir risk oluşturuyor.
Hükümetin, bütçe görüşmelerine gensoru önergesini erteleme girişimlerinin başarısız olacağını söyleyen Le Pen, bütçede dört temel şartının olduğunu yineledi.
Le Pen, Barnier’nin Le Figaro’daki açıklamalarında, RN’nin talepleri doğrultusunda vergi artışını geri çektiğini belirtmemesini eleştirerek, bu durumun demokratik bir sorun teşkil ettiğini ifade etti.
Le Pen, “Oylarımızı istiyorlar ama fikirlerimizi değil; bunu dört yıldır yaşıyoruz. Bir demokraside, Meclis’teki en büyük muhalefet grubunun kırmızı çizgilerinin göz ardı edilmesinin utanç verici olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Mecliste çoğunluk sağlayamayan Barnier hükümeti, Anayasa’nın 49.3. maddesini kullanarak bütçeyi oylama olmadan yürürlüğe koyabilir. Ancak bu riskli bir hamledir.
124 milletvekilli RN ve 192 milletvekilli Yeni Halk Cephesi (NFP)’nin ortak bir gensoru önergesine destek vermeleri halinde, hükümetin düşmesi kuvvetle muhtemeldir.
10 Ekim’de sunulan 2025 bütçe tasarısı, 40 milyar avroluk tasarruf ve 20 milyar avroluk vergi artışı öngörüyor. Bu tasarruf ve artışlar, ülkenin ekonomik durumunu göz önüne alındığında tartışmalı.
Fransa’nın bütçe açığının, AB’nin belirlediği yüzde 3 sınırını aşarak bu yıl GSYİH’nın yüzde 6’sına ulaşması bekleniyor. Bu durum, ülkenin ekonomik istikrarını tehdit ediyor.
GÜNDEM
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGENEL
4 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.