Tiflis’te, Başbakan Kobakhidze’nin AB üyelik müzakerelerini 2028’e kadar erteleme kararı, gece boyunca süren protestoları tetikledi. Gösteriler bugün de devam ediyor.
Parlamento binasının önündeki bariyerlere çeşitli nesnelerle saldıran göstericilerle polis arasında arbedeler yaşandı. Göstericiler binayı kuşatmaya çalışırken polis müdahale etti.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçleri, önce tazyikli su, ardından göstericilerin karşılık vermesi üzerine göz yaşartıcı gaz kullandı.
Polis müdahalesinden sonra geri çekilen göstericiler, Şota Rustaveli Caddesi’nde barikatlar kurarak yolu trafiğe kapattı.
Yerel basın, bazı göstericilerin gözaltına alındığını bildirdi. Şota Rustaveli Caddesi’nde polis ve göstericiler arasındaki gerginlik sürüyor.
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, AB üyelik müzakerelerinin 2028’e kadar gündeme alınmayacağını duyurdu.
Kobakhidze, “Uzun ve zorlu bir süreç olacak. Hedefimiz, daha önce de belirttiğimiz gibi, 2030 yılında AB’ye üye olmak,” dedi.
Bazı Avrupa siyasetçilerini Gürcistan’ın iç işlerine karışmakla suçlayan Kobakhidze, Avrupa Parlamentosu’nun son üç yılda Gürcistan halkının, Avrupa Komisyonu’nun ve Avrupa Konseyi’nin de kabul etmediği yalan ve hakaret dolu kararlar aldığını belirtti.
Ülkenin iç işlerine müdahale eden Avrupa siyasetçilerinin, AB üyeliği ve fonlarını Gürcistan’a şantaj aracı olarak kullandığını iddia eden Kobakhidze, bu nedenle müzakereleri 2028 sonuna kadar erteleme ve AB’den gelecek fonları reddetme kararı aldıklarını açıkladı.
Kobakhidze, “Avrupa Birliği’ne dilenerek değil, onurlu bir şekilde, güçlü bir ekonomi ve sağlam bir demokrasiyle gireceğiz,” diye ekledi.
Başbakan’ın kararı üzerine binlerce kişi Tiflis’teki parlamento binası önünde protesto gösterisi düzenledi.
Avrupa Parlamentosu (AP), 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, 26 Ekim’deki Gürcistan parlamento seçimlerinin “ciddi usulsüzlükler” nedeniyle kınanması ve bir yıl içinde uluslararası gözetim altında yenilenmesi çağrısını yaptı.
AP, Başbakan Kobakhidze de dahil olmak üzere “demokratik standartların zayıflatılmasından” sorumlu görülen Gürcü yetkililere yaptırım uygulanmasını ve Gürcistan hükümetiyle ilişkilerin sınırlandırılmasını istedi.
Mart 2022’de AB üyeliğine başvuran Gürcistan’a Aralık 2023’te aday ülke statüsü verildi. Ancak, tartışmalara yol açan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasasının yürürlüğe girmesinin ardından AB katılım süreci Temmuz’da durdurulmuştu.
26 Ekim’deki parlamento seçimlerini, yüzde 53,93 oy oranıyla Gürcü Hayali Partisi kazandı.
Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve muhalefet partileri, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek sonuçları tanımadı ve sokak protestolarına başladı.
Cumhurbaşkanı Zurabişvili, 19 Kasım’da seçim sonuçlarının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Başbakan Kobakhidze ise seçimlerin demokratik olduğunu savunarak, muhalefetin ülkede istikrarsızlık yaratmaya çalıştığını öne sürdü.
*Haberin tüm fotoğrafları AA tarafından servis edilmiştir.
GENEL
Az önceGENEL
Az önceGENEL
55 dakika önceGENEL
55 dakika önceGENEL
55 dakika önceGENEL
59 dakika önceGENEL
60 dakika önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.