Van’da, Büyükşehir Belediyesi’nin 24 yıldır hizmet veren kilim atölyeleri, kadınların geleneksel dokumacılık sanatını yaşatmalarına imkan tanıyor. Her biri Van ve Hakkari yöresine ait 100’den fazla desenle süslü kilimler, yöre halkının hikayelerini ve kültürel zenginliğini yansıtıyor. 50’den fazla kadın, atölyelerde unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı yeniden canlandırıyor.
Van Büyükşehir Belediyesi, 2000 yılından bu yana kadın istihdamına katkı sağlamak ve dokumacılığı yaşatmak amacıyla kilim atölyelerini faaliyet halinde tutuyor. Kadınlar, her deseninde bir hikaye barındıran kilimleri dokuyarak hem aile bütçelerine katkıda bulunuyor hem de bu geleneği gelecek nesillere aktarıyor. Van ve Hakkari kilimlerindeki motifler, bölgenin kültürel zenginliğini ve insanların yaşam deneyimlerini gözler önüne seriyor. Kök boyayla renklendirilen iplerle dokunan kilimlerde, bölge ve aşiret isimleriyle anılan motifler dikkat çekiyor. Bölgenin doğal güzelliklerinin ve insanlarının yaşamına dair hikayelerini yansıtan ‘canbezar’, ‘hevçeker’, ‘çılgul’, ‘jirki’, ‘gülgever’, ‘gülhezar’, ‘gülsarya’, ‘halitbeyi’, ‘herki’, ‘kesnekar’, ‘lüleper’, ‘şamari’, ‘şehvani’ ve ‘şimkubik’ gibi isimler taşıyan motifler, kilimlere ayrı bir anlam katıyor. Bu sanatı gelecek nesillere taşımak için kadınlar, çocuklarına da kilim dokumacılığını öğretiyor.
KIZINA KİLİM DOKUMACILIĞI ÖĞRETİYOR
Fatma Abiş, 7 yaşındaki kızı Avesta’ya kilim dokumacılığı öğretiyor. Dokumakta olduğu kilimin deseninin ‘Canbezer’ olduğunu belirten Abiş, “Geçmişte bu kilimi dokuyan kadın, zahmetli olduğu için bu kilimin desenine ‘Canbezer’ koymuş. Ben kilim dokumacılığını 15 yaşındayken annemden öğrendim. Aynı şekilde ben de 7 yaşındaki kızıma kilim dokumayı öğretiyorum” diyor.
VAN VE HAKKARİ KİLİMLERİNDE 100’DEN FAZLA DESEN VAR
Atölyede usta öğretici olan Makbule İnan, 100’den fazla desene sahip Hakkari ve Van kilimlerinin her birinin ayrı bir hikayesi olduğunu söylüyor. “15 yıldır kilim dokuyup, kadınlara kilim dokumacılığını öğretiyorum. Dokuduğum kilimin ismi ‘Gülsarya’. Geçmişte Sarya adında bir kadın bu kilimi dokuduğu için ismini vermiş. Kilimler, genelde dokuyan kadınların ismi ve aşiret isimleri yer alıyor” diye ekliyor.
KİLİMLER SİPARİŞ ÜZERİNE YURT İÇİ VE YURT DIŞINA GÖNDERİYOR
Büyükşehir Belediyesi Kilim Atölyeleri Sorumlusu Nazime Bağlan, dokunan kilimlerin sipariş üzerine yurt içi ve yurt dışına gönderildiğini belirtiyor. “24 yıldır kilim atölyeleri hizmet veriyor. Kilim dokumacılığı yüzyıllardır devam ediyor. Bu kültürü yaşatmak için kadınlarımız ilmek ilmek kilim dokuyor. Gelen kadınlar çocuklarını da getiriyorlar ve dokumacılığı çocuklarına da gösteriyorlar. Buradaki kilim desenleri ağırlıklı Hakkari olmak üzere Van yöresine ait kilimler var. Kadınlarımız bir taraftan meslek öğreniyor, diğer taraftan da ailelerine katkıda bulunuyor. İpler dışardan geliyor, boyamasını da kendimiz yapıyoruz. Her bir kilimin ayrı bir hikayesi var. Mesela o dönem canından bezen bir kadın, kilime ‘Canbezer’ ismi vermiş. Kilim kültürünün yok olmaması için talep üzerine ilçelerde de kilim atölyeleri açılacak” diyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
1 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
3 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önceGÜNDEM
4 saat önce