Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Mansur Dağgülli, 68 yaşındaki hastası N.D.’nin böbreğinden çıkardığı yaklaşık 50 taşı kullanarak “29” yazarak, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Batman’dan gelen N.D., böbreğindeki taşlar nedeniyle Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı’na başvurdu. Prof. Dr. Dağgülli, hastanın böbreğindeki taşları parçalayarak çıkardı ve yaklaşık 50 parçayı bir araya getirerek “29” yazdı. Bu yaratıcı şekilde Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Prof. Dr. Dağgülli, aynı zamanda böbrek taşı rahatsızlığına dikkat çekmeyi amaçladı.
Bölgede böbrek taşı rahatsızlığının sık görüldüğünü belirten Prof. Dr. Dağgülli, N.D.’nin böbreğinin tamamını dolduran taşları temizlediğini belirtti. Uzun süredir taş rahatsızlığı yaşayan hastanın ameliyattan korktuğu için tedavisini ertelediğini ifade etti. Prof. Dr. Dağgülli, bölgede taş hastalığı prevalansının yüksek olmasından dolayı, hastalardan çıkardığı taşları kullanarak Diyarbakır’ın tarihi ve turistik yerlerinin isimlerini yazdıklarını ve bu şekilde Diyarbakır’ın turizmine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi. Hastanın böbreğinden çıkardığı taşlarla “Ne yapalım?” diye düşünürken, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın anlamına binaen “29” yazmaya karar verdiğini ifade etti.
‘HASTANIN ERtesi GÜN TABURCU EDİLMESİ MÜMKÜN’
Gelişen teknoloji sayesinde hastaların tek bir operasyonla böbrek taşlarından tamamen kurtulabildiğini ve ertesi gün taburcu edilebildiğini belirten Prof. Dr. Dağgülli, N.D.’nin böbreğinden yaklaşık 50 taş çıkardığını belirtti. Büyük taşları küçük bir kesikten çıkarmak mümkün olmadığı için parçalara ayırıp çıkardıklarını ifade etti. N.D.’nin 5 santimetrelik bir taşını da çıkardıklarını ve hastanın böbreklerinden tamamen temizlendiğini söyledi. Bu tip ameliyatların ardından hastalar genellikle bir gece hastanede kalıyor ve ertesi gün evlerine dönebiliyorlar. Prof. Dr. Dağgülli, 1 santimetrelik bir delik açarak sırtından girilen bu operasyonla bütün taşların aynı seansta temizlenebildiğini belirtti.
‘ÇOCUKLARDA DA TAŞ OLABİLİR’
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde böbrek taşı hastalığının yoğun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Dağgülli, bölgedeki hastaların Türkiye’nin diğer bölgelerine göre daha riskli olduğunu belirtti. Yan ağrısı, idrarda enfeksiyon, kanama ve ailede böbrek rahatsızlığı gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmaları gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Dağgülli, sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da böbrek taşı oluşabileceğini ve huzursuzluk, idrarda renk değişikliği, tortu gibi belirtilerin görüldüğü durumlarda çocukların da üroloji uzmanına gösterilmesi gerektiğini belirtti.
N.D.’nin oğlu Faruk D., annesinin yaklaşık 3 ay önce böbreklerinden rahatsızlık duymaya başladığını ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne geldiklerini söyledi. Annesinin böbreklerindeki taşların bugünkü operasyonla çıkarıldığını ve sağlığının yerinde olduğunu belirten Faruk D., ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Dağgülli ve ekibine teşekkür etti.
Haber- Kamera: Selim KAYA/ DİYARBAKIR,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
45 dakika önceGÜNDEM
45 dakika önceGÜNDEM
46 dakika önceGÜNDEM
46 dakika önceGENEL
57 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.