DOLAR 34,2704 -0.04%
EURO 37,0600 0.09%
ALTIN 2.995,870,12
BITCOIN 2281706-1.41558%
İstanbul
17°

AÇIK

05:54

SABAHA KALAN SÜRE

Prof. Dr. Erkan Konyar’dan Aziz Nikolaos Mozaikleri Hakkında Açıklama
9 okunma

Prof. Dr. Erkan Konyar’dan Aziz Nikolaos Mozaikleri Hakkında Açıklama

ABONE OL
Ekim 23, 2024 09:47
Prof. Dr. Erkan Konyar’dan Aziz Nikolaos Mozaikleri Hakkında Açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya’nın Demre ilçesindeki Aziz Nikolaos Kilisesi’nde, ‘Noel Baba’ olarak bilinen Aziz Nikolaos’un ayak bastığı mozaik zeminlerin üzerinin kapatılması, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkan Konyar tarafından eleştirildi. Konyar, bu değerli mozaiklerin görünür hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

2022 yılında yapılan kazılarda keşfedilen mozaiklerin üzerinin kapatılması, geniş çapta tepki çekti. Milattan sonra 4. yüzyılda piskoposluk yapmış ve adı ile anılan Aziz Nikolaos, bu kiliseye gömüldü. Dünyanın ‘Noel Baba’sı olarak tanıdığı bu önemli figürün ayak izlerini taşıyan mozaiklerin korunması yerine kapatılması, birçok kişi tarafından kabul edilemez bulunuyor.

HEM BİLİMSEL HEM TANITIM ANLAMINDA DOĞRU DEĞİL

Prof. Dr. Erkan Konyar, mozaiklerin kapatılmasının hem bilimsel hem de tanıtım açısından yanlış olduğunu belirterek, koruma önlemleri alınabileceğini ve bu değerli eserlerin sergilenmesi gerektiğini ifade etti. “Dünya genelinde benzer örnekler mevcut, koruma önlemleri alınarak bu eserleri görülebilir kılmak mümkün” dedi. Konyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bu olaya müdahale etmesi gerektiğini, aksi takdirde inanç turizmi açısından önemli bir potansiyelin kaçırılacağını belirtti.

‘GÖRÜNÜR KILINMASI GEREKİYOR’

Mozaiklerin sadece tarihi önemi değil, aynı zamanda Aziz Nikolaos’un ayak bastığı yer olması sebebiyle de çok değerli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Konyar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın konuya acil müdahale ederek bu mozaikleri tekrar görünür kılması çağrısında bulundu. “Günümüz teknolojisi, bu değerli eserleri korumak ve aynı zamanda sergilemek için çok çeşitli yöntemler sunuyor” diyen Konyar, mozaiklerin kapatılmasının hiçbir mantıklı gerekçesi olmadığını ve Türkiye’nin imajına zarar verebileceğini ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Kültür Sanat Erkan Konyar Noel Baba İstanbul Antalya Kültür Güncel Turizm

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP