DOLAR 34,7004 0.26%
EURO 36,7726 0.37%
ALTIN 2.960,540,92
BITCOIN 33587160.72969%
İstanbul
12°

AZ BULUTLU

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kayseri’de 500 Yıllık Yufka Ekmeği Geleneği Yaşatılıyor
34 okunma

Kayseri’de 500 Yıllık Yufka Ekmeği Geleneği Yaşatılıyor

ABONE OL
Ekim 5, 2024 08:48
Kayseri’de 500 Yıllık Yufka Ekmeği Geleneği Yaşatılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’nin kadim geleneklerinden biri olan yufka ekmeği yapımı, kışın kapıda olduğu bu günlerde Örenşehir Mahallesi’nde yeniden canlanıyor. 500 yılı aşkın süredir devam eden bu gelenek, mahalle kadınları tarafından imece usulü gerçekleştiriliyor. Her yıl eylül ayında, akşamdan hazırlanan hamur, sabah ezanıyla odun ateşiyle ısıtılan tandırda pişiriliyor, böylece lezzetli yufka ekmekleri ortaya çıkıyor.

Örenşehir’in kadınları, geleneksel yufka ekmeği yapımını her yıl heyecanla bekliyor. Gece saatlerinde yoğrulan hamur, sabah güneşinin ilk ışıklarıyla birlikte mahalle kadınlarının ellerinde şekilleniyor. Oklava yardımıyla incecik açılan hamurlar, sıcak tandırın üzerine seriliyor ve kısa sürede pişerek enfes bir aroma yayıyor. Hazırlanan yufka ekmekleri, kış boyunca tüketilmek üzere evlerde özenle saklanıyor.

‘ANNEM GİTTİ, BİZLERE KALDI’

Örenşehir’den ev kadını Hürü Mutlu, “500 yıldır atalarımız, dedelerimiz, annelerimiz, ninelerimiz yufka ekmeği yapmış. Biz de bu geleneği yaşatmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bugün de imece usulü ekmek yapıyoruz. Akşamdan hamurumuzu yoğurup, sabah namazında ekmeği yapmaya başlıyoruz. Bir torba undan, ekmek küçük olursa 400 adet, büyük olursa 350 adet yufka çıkar. Hazırladığımız ekmekleri kış boyunca yiyoruz. Yufka ekmeklerini masanın üzerine üst üste dizeriz. İhtiyacımız olduğunda 1-2 tane çıkarır yeriz,” diyor.

Çocukluğundan beri yufka ekmeği yapmanın tadını çıkaran Gülsel Kavuklu ise, “Havalara soğuk girdiğinde, ekim ayı geldiğinde yufka ekmeğini yapmaya başlarız. Doğduğumuzdan bu yana annelerimiz bizlere öğretti. Çocukluğumuzdan beri yufka yaparız. Annem tarlaya bağa giderdi. Ben küçüktüm. Hamuru yoğururdum. Annem geldiğinde tandırı yakardık. Ben hamuru açardım annem de pişirirdi. Şimdi de annem gitti, bizlere kaldı,” diyerek annesinden öğrendiği bu geleneği yaşatmanın önemini vurguluyor.

Haber-Kamera Furkan KAVUKLU-Samed Aydın SUN KAYSERİ,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Örenşehir Kayseri Güncel İncesu Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

casino siteleri bahis siteleri