DOLAR 34,1146 0.28%
EURO 38,1233 0.16%
ALTIN 2.864,201,24
BITCOIN 21595222.34781%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Instagram'a erişim engeli: Dijital göç başladı | Sosyal Medya Haberleri
11 okunma

Instagram'a erişim engeli: Dijital göç başladı | Sosyal Medya Haberleri

ABONE OL
Ağustos 8, 2024 09:47
Instagram'a erişim engeli: Dijital göç başladı | Sosyal Medya Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Instagram erişimine getirilen kısıtlamanın ardından, bazı kullanıcılar dijital detoks yapmayı tercih ederken, diğerleri Facebook, TikTok veya X gibi platformlara göç ediyor. Bu platformlara göç eden kullanıcılar, kendilerine yeni dijital kimlikler yaratıyorlar. Sosyal medya platformlarına olan yoğun ilginin sebebinin empati eksikliği olduğunu vurgulayan Necmettin Erbakan Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Doç. Dr. Salih Gürbüz, insanların birbirleriyle empati kurması gerektiğini, ancak empatinin eksikliğinin sosyal medyadaki beğenilme ihtiyacını artırdığını belirtiyor. Instagram’a erişim engellendiğinde, kullanıcılar kendilerini X’te, orada yoksa YouTube’da, orada da yoksa TikTok’ta var etmeye çalışıyorlar. Gürbüz, “İnsanlar alternatifler bulacaktır, çünkü bu onların kendilerini ifade etme yöntemi” diyor.

SOSYAL MEDYA DİYETİ ÖNEMLİ

Bu ihtiyacın kökeninde, kullanıcıların kendilerini başkalarına duyurma isteği yattığını belirten Gürbüz, sosyal medya platformlarını beğeni arzusu ile kullanmanın insanları gerçek, yüz yüze iletişimden, sosyal hayattan ve sağlıklı olma halinden uzaklaştırdığını vurguluyor. Sosyal medya platformlarının kapatıldığı zamanlarda, kullanıcılar kendilerine dönmek için büyük fırsatlar elde edebiliyorlar. Bu nedenle, Gürbüz, “Bazen sosyal medya diyeti yapmak önemli” diyor.

NARSİZM GÖSTERGESİ

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enderhan Karakoç, dijital dünyanın bir parçası olarak bireylerin kültürel, ekonomik ve sosyal anlamda değiştiğini belirtiyor. Bu dönüşümle birlikte bireyler modern dünyada yalnızlığa sürükleniyorlar. Artık en yakınlarıyla iletişim kurmak yerine, farklı platformlardaki insanlarla, farklı hayatlarla yakınlık kurmayı tercih ediyorlar. Karakoç, sosyal medya aracılığıyla bireylerin yalnızlıklarını gidermeye çalışırken, aynı zamanda kendilerini gösterme ihtiyacı duyduklarını ve bunun da aslında bir narsizm göstergesi olduğunu ifade ediyor.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplanıyor: Gündemde "Instagram" var

Sansür kalkarsa Instagram açılır

Instagram lobisi devrede

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP