İngiltere’de sosyal medya platformlarında yayılan “Müslüman biri çocukları öldürdü” iddiası, gerçek dışı olmasına rağmen toplumda büyük bir kaos ve gerginliğe yol açtı. Bu yalan haberin yayılmasının ardından aşırı sağcı gruplar ve göçmen karşıtları sokaklara döküldü, protestolar düzenlendi ve şiddet olayları yaşandı. Bu olaylar sonucunda yaklaşık 500 kişi gözaltına alındı. Hükümet, nefret söyleminin yayılmasında sosyal medyanın sorumluluğunu kabul etti ve bu platformları harekete geçmeye çağırdı.
İçişleri Bakanı Yvette Cooper, şiddet olaylarının artmasında sosyal medyanın payı olduğunu vurguladı ve bu hafta sosyal medya şirketleri ile görüşerek, gerekli düzenlemelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmayı hedeflediklerini açıkladı. Bakan Cooper, sosyal medya platformlarının “yanlış bilgilendirme, çevrimiçi kışkırtma ve şiddetin örgütlenmesi” konusunda sorumluluk alması gerektiğini belirtti.
Lord Walney, hükümete siyasi şiddet ve iç karışıklıklar konusunda danışmanlık hizmeti veren bir uzman, şiddet olaylarını kışkırtanların düşman devletler tarafından sosyal medya aracılığıyla desteklendiğini iddia etti. Rusya ve İran’ı suçlayan Lord Walney, bu ülkelerin “trol fabrikaları” aracılığıyla aşırı sağ veya sol görüşlere sahip kişileri kullanarak dezenformasyon yaydığını ve kaosu körüklediğini söyledi.
Sosyal medya platformu X de hükümetin hedefinde. Elon Musk, şiddet olaylarının ardından Twitter hesabından “İç savaş kaçınılmaz” şeklinde bir paylaşım yaptı. Başbakanlık Sözcüsü, Musk’ın bu paylaşımının “hiçbir haklı gerekçesi olmadığını” belirterek, sosyal medya şirketlerinin suç faaliyetlerinin yayılmasını önleme sorumluluğu taşıdığını vurguladı. Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander da Musk’ın yorumlarını “tamamen haksız” ve “çok üzücü” olarak nitelendirdi.
İngiltere’de polis, sosyal medyada nefret söylemi paylaşan 3 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerden birinin fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı ve Musk, fotoğrafın altına “Burası İngiltere mi, Sovyetler Birliği mi?” diye yazdı.
İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Sun, sosyal medya şirketlerinin şiddet olaylarına karşı yeterli önlem almadığını vurguladı. Gazete, “Geleneksel medyaya sıkı denetimler uygulanıyor. Editörler yanlış haber yaptıklarında ağır cezalarla karşı karşıya kalıyorlar. Ancak sosyal medya devlerine böyle bir denetim uygulanmıyor” diyerek sosyal medya platformlarının denetimsiz kaldığını eleştirdi.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bazı kişilerin WhatsApp üzerinden şiddet ve nefret söylemi yaydığını iddia ederek, uygulamayı canlı yayında sildi. Maduro, WhatsApp’tan askerler, polisler ve toplum liderlerinin tehdit edildiğini söyledi ve halktan da uygulamayı silmesini istedi. Maduro, “WhatsApp’tan kurtuldum. Telegram ve Wechat’ı tavsiye ediyorum” dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), İngiltere’deki şiddet olaylarının ırkçılığı körüklediğini belirtti. UNHCR, nefret ve önyargıyla beslenen yanlış bilgi ve dezenformasyonun toplumda ciddi sonuçlar doğurabileceğini ve bu konunun acil olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.
Instagram erişime açılacak mı? Meta’dan Türkiye açıklaması
Instagram’a erişim engeli: Dijital göç başladı
X’den reklam verenlere dava: Reklam gelirimize komplo kuruldu
GENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.