Cuma namazının rekat sayısı ve kılınış şekli sıkça sorulan sorulardandır. Diyanet’in açıklamaları doğrultusunda, 29 Kasım Cuma namazının rekat sayısı ve ibadetin nasıl yerine getirileceği merak konusu olmuştur. Öğlen vaktinin önemli ibadetlerinden biri olan cuma namazı, cemaatle birlikte kılınır. Bu metinde, cuma namazının önemi, nasıl kılınacağı ve tüm detayları ele alacağız.
Cuma namazının farzı iki rekattır. Buna ek olarak, farzdan önce dört, farzdan sonra ise dört rekat olmak üzere, sekiz rekat sünnet namazı vardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/269-285). İmam Ebû Yûsuf’a göre ise, farz namazından sonra kılınacak sünnet namazı, bir selamla dört ve bir selamla iki rekat olmak üzere toplamda altı rekattır. Bu görüşün Hz. Ali (r.a.)’den rivayet edildiği belirtilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, 1/285).
Cuma namazı, cuma günü öğlen namazı vakti içerisinde camide cemaatle birlikte kılınır. Genellikle dört rekat sünnet, iki rekat farz ve dört rekat sünnet olmak üzere toplam on rekat olarak kılınır. Ancak bazı rivayetlere göre, dört rekat zuhr-ı ahir ve iki rekat vaktin son sünneti de eklenerek toplam on altı rekat kılınabilir. Zuhr-ı ahir namazının, öğlen namazının farzı yerine geçtiği görüşü de mevcuttur. Bu sebeple, birçok cami imamı cuma namazını on altı rekat olarak kılar.
Cuma namazının aşamaları şu şekildedir:
Öncelikle cuma namazı ezanı okunur. Ardından cemaat, dört rekatlık ilk sünnet namazını kılar. İlk sünnet namazından sonra hutbe başlar; müezzin ezanı tekrar okur ve imam hutbeyi verir. Hutbenin ardından müezzin “gamet” getirir ve iki rekatlık farz namazına geçilir. Farz namazından sonra dört rekatlık son sünnet namazı kılınır. Böylece on rekatlık temel cuma namazı tamamlanmış olur. Ancak, ardından dört rekat zuhr-ı ahir ve iki rekat vaktin son sünneti de kılınır (isteğe bağlıdır). Zuhr-ı ahir namazının, bazı görüşlere göre, öğlen namazının farzını yerine geçirdiği belirtilmelidir. Son olarak iki rekat vaktin son sünneti kılınır. Bu şekilde cuma namazı toplamda on altı rekat olarak tamamlanır. Günümüzde birçok camide imamlar cuma namazını bu şekilde kılarlar. Zuhr-ı ahir ve vaktin son sünneti namazlarının kılınması farz olmasa da, sünnet olup kılınması tavsiye edilmektedir.
İL İL CUMA NAMAZ SAATİ (LİNK)
Haberler.com / Sena Demiröz – Gündem Kültür Sanat Soğuk Haber İstanbul Ankara Eğitim Yaşam Dünya Cami
GÜNDEM
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
14 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGÜNDEM
15 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.