DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Zincidere Cezaevi’nin yerine eğitim merkezi kuruldu
4 okunma

Zincidere Cezaevi’nin yerine eğitim merkezi kuruldu

ABONE OL
Eylül 12, 2024 11:47
Zincidere Cezaevi’nin yerine eğitim merkezi kuruldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’nin Talas ilçesinde, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası acı dolu anılara sahne olan Zincidere Cezaevi’nin yıkılmasının ardından yerine bir eğitim merkezi kuruldu.

Ulucanlar ve Diyarbakır cezaevleri gibi, Zincidere Cezaevi de işkenceyle anılan bir geçmişe sahipti. 5 yıl önce, 12 Eylül darbesinin 39. yıldönümünde, Talas Belediyesi tarafından yıkıldı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) ile iş birliği içinde kurulan Talas Restorasyon Eğitim Merkezi, yaklaşık 9 aydır faaliyet gösteriyor.

Milli Emlak’tan Talas Belediyesine tahsis edilen merkezde 15 kursiyer, 3 usta öğretici ve 3 akademisyen eşliğinde eğitim görüyor.

“Dünya çapında geçerli bir sertifika”

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada mimari restorasyon alanında taş, demir, ahşap ve mermer ustası yetiştirmek amacıyla KAYÜ ile birlikte Talas Restorasyon Eğitim Merkezi’ni kurduklarını belirtti.

Bu sanatların son derece önemli olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Çok eski yapıların yenilenmesi veya restorasyonunda kullanılacak ustaları burada yetiştiriyoruz. KAYÜ’nün müfredatıyla da birleştirince, sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde geçerli bir sertifika olacak. Eğitim görmek isteyenlerin üniversite sınavından belirli bir puan almasına gerek yok. Kendi yeteneğini keşfetmiş, ‘ben bu işi yaparım’ diyen, bu mesleğe gönül veren insanların usta olarak yetiştirildiği bir merkez burası.” dedi.

Daha önce Zincidere Cezaevi olarak bilinen binayı yıktıklarını ve yerine bu merkezi inşa ettiklerini vurgulayan Yalçın şunları söyledi:

“Cezaevi binasını yıktık. Taş, ahşap, demir ve mermer atölyeleri olarak değerlendiriyoruz. Bir hapishaneyi yıktık ve 4 farklı branşta atölye ve okul açtık. 12 Eylül’ün yıldönümü. Ben de 12 Eylül öğrencisiyim. Allah o günleri bir daha göstermesin. O dönemde yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Umudunu yitirmiş insanların anısını silip, geleceğe umutla bakan insanlara bir kapı, bir tezgah açmak, özellikle de ekmeklerini kazanacakları çok önemli mesleklere kavuşmalarına olanak sağlamanın son derece anlamlı bir çalışma olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak: AA / Murat Asil – Güncel

Zincidere Cezaevi kayseri Eğitim Güncel Eylül Talas

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP