Zeytinyağı sahteciliğinin yaygın olduğu bir gerçek. Zeytin teknikeri ve zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, bu konuda tüketicileri bilinçlendirmek için önemli bilgiler paylaştı. Mecituslu, zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamak için öncelikle kokusuna ve tadına bakılması gerektiğini vurguladı.
Mecituslu, zeytinyağının renginin sahtecilik konusunda yanıltıcı olabileceğini açıkladı. Sahte üreticilerin, yağları zeytinyağına benzetmek için boya kullandığını belirtti. Bu nedenle, sadece renge bakarak zeytinyağı kalitesi hakkında yargıya varmak doğru değil.
Mecituslu, zeytinyağının filtre edilmiş veya filtre edilmeden direkt sıkım işleminin ardından satışa sunulabileceğini açıkladı. Filtre edilmemiş zeytinyağının, satın alındıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini, aksi halde içerisindeki zeytin tanecikleri nedeniyle fermente olabileceğini ve tadının bozulabileceğini belirtti.
Zeytinyağının kalitesi, tadı ve kokusuyla belirleniyor. Mecituslu, “Zeytinyağı alırken öncelikle kokusuna bakın. Daha sonra tadına baktığınızda dilinizin iki kenarında ve üzerine acılık hissetmelisiniz. Ayrıca geniz ve boğazda da yakıcılık hissetmeniz gerekir. Bu özellikleri hissederseniz kaliteli bir zeytinyağı olduğunu anlayabilirsiniz.” dedi.
Mecituslu, piyasada sahtecilik vakalarının artış gösterdiğini ve bu durumun tüketicileri endişelendirdiğini belirtti. Sahte yağlarda genellikle tohum yağı karışımları, pamuk, kanola ve ayçiçek yağı gibi farklı yağ türleri bulunuyor. Bu yağlar, oksidasyon kokusu veya yağlı boya kokusu gibi rahatsız edici kokulara sahip olabiliyor.
Mecituslu, markalı ürünleri tercih etmenin, sahtecilik riskini azaltmada önemli olduğunu vurguladı. Piyasa fiyatının altında kalmayan yağları tercih etmek de önemli bir nokta. Sokak satıcılarından, nalbur ve kasaplardan satın alınan zeytinyağlarından uzak durulması gerekiyor.
Zeytinyağını buzdolabında dondurarak yapılan testlerin güvenilir olmadığını belirten Mecituslu, zeytinyağında en önemli belirleyici faktörlerin koku, tat ve dil-boğaz bölgesinde bıraktığı acılık olduğunu vurguladı.
Yöresel Ürünler Fuarı’nda, tüketiciler zeytinyağı alırken fiyata dikkat ettiklerini, genel olarak zincir marketlerden kapalı ambalajlı zeytinyağı satın aldıklarını ve bilinmeyen markaları tercih etmediklerini ifade ettiler. Zeytinyağının kokusu ve kıvamına dikkat eden tüketiciler, ucuz ürünleri tercih etmekten kaçındıklarını belirttiler. Bir zeytin üreticisi ise, taze sıkım zeytinyağının zeytin kokması gerektiğini ve marketlerden zeytinyağı satın almaktan kaçındığını belirtti.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
41 dakika önceGENEL
41 dakika önceGENEL
41 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce