DOLAR 34,2930 0.5%
EURO 37,2236 0.43%
ALTIN 2.988,511,17
BITCOIN 23242481.14787%
İstanbul
12°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:41

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Zeytinyağı sahteciliğine dikkat: Renk değil, tat ve koku belirleyici
5 okunma

Zeytinyağı sahteciliğine dikkat: Renk değil, tat ve koku belirleyici

ABONE OL
Ekim 17, 2024 11:45
Zeytinyağı sahteciliğine dikkat: Renk değil, tat ve koku belirleyici
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeytinyağı sahteciliğinin yaygın olduğu bir gerçek. Zeytin teknikeri ve zeytinyağı tadım uzmanı Oğuzhan Mecituslu, bu konuda tüketicileri bilinçlendirmek için önemli bilgiler paylaştı. Mecituslu, zeytinyağının sahte olup olmadığını anlamak için öncelikle kokusuna ve tadına bakılması gerektiğini vurguladı.

Renk Aldatıcı Olabilir

Mecituslu, zeytinyağının renginin sahtecilik konusunda yanıltıcı olabileceğini açıkladı. Sahte üreticilerin, yağları zeytinyağına benzetmek için boya kullandığını belirtti. Bu nedenle, sadece renge bakarak zeytinyağı kalitesi hakkında yargıya varmak doğru değil.

Zeytinyağının Gerçek Özellikleri

Mecituslu, zeytinyağının filtre edilmiş veya filtre edilmeden direkt sıkım işleminin ardından satışa sunulabileceğini açıkladı. Filtre edilmemiş zeytinyağının, satın alındıktan sonra 2 ay içerisinde tüketilmesi gerektiğini, aksi halde içerisindeki zeytin tanecikleri nedeniyle fermente olabileceğini ve tadının bozulabileceğini belirtti.

Tadı ve Kokusu: Kalite Göstergesi

Zeytinyağının kalitesi, tadı ve kokusuyla belirleniyor. Mecituslu, “Zeytinyağı alırken öncelikle kokusuna bakın. Daha sonra tadına baktığınızda dilinizin iki kenarında ve üzerine acılık hissetmelisiniz. Ayrıca geniz ve boğazda da yakıcılık hissetmeniz gerekir. Bu özellikleri hissederseniz kaliteli bir zeytinyağı olduğunu anlayabilirsiniz.” dedi.

Sahteciliğin Yoğunluğu

Mecituslu, piyasada sahtecilik vakalarının artış gösterdiğini ve bu durumun tüketicileri endişelendirdiğini belirtti. Sahte yağlarda genellikle tohum yağı karışımları, pamuk, kanola ve ayçiçek yağı gibi farklı yağ türleri bulunuyor. Bu yağlar, oksidasyon kokusu veya yağlı boya kokusu gibi rahatsız edici kokulara sahip olabiliyor.

Markalı Ürünleri Tercih Edin

Mecituslu, markalı ürünleri tercih etmenin, sahtecilik riskini azaltmada önemli olduğunu vurguladı. Piyasa fiyatının altında kalmayan yağları tercih etmek de önemli bir nokta. Sokak satıcılarından, nalbur ve kasaplardan satın alınan zeytinyağlarından uzak durulması gerekiyor.

Yanıltıcı Testler

Zeytinyağını buzdolabında dondurarak yapılan testlerin güvenilir olmadığını belirten Mecituslu, zeytinyağında en önemli belirleyici faktörlerin koku, tat ve dil-boğaz bölgesinde bıraktığı acılık olduğunu vurguladı.

Tüketici Görüşleri

Yöresel Ürünler Fuarı’nda, tüketiciler zeytinyağı alırken fiyata dikkat ettiklerini, genel olarak zincir marketlerden kapalı ambalajlı zeytinyağı satın aldıklarını ve bilinmeyen markaları tercih etmediklerini ifade ettiler. Zeytinyağının kokusu ve kıvamına dikkat eden tüketiciler, ucuz ürünleri tercih etmekten kaçındıklarını belirttiler. Bir zeytin üreticisi ise, taze sıkım zeytinyağının zeytin kokması gerektiğini ve marketlerden zeytinyağı satın almaktan kaçındığını belirtti.

Zeytinyağı sahteciliğine dikkat: Renk değil, tat ve koku belirleyici
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Zeytinyağı Ekonomi Zeytin Güncel Sağlık Tarım tat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP