DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 2297951-1.2378%
İstanbul
18°

AÇIK

18:01

AKŞAMA KALAN SÜRE

Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler
6 okunma

Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler

ABONE OL
Ekim 26, 2024 11:43
Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğretim Görevlisi Oleolog Dr. Mücahit Kıvrak, tüketicilere zeytinyağı alırken dikkat etmeleri gereken önemli noktaları paylaştı. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarının değerli olduğunu vurgulayan Kıvrak, bu yağların asla güneş altında açıkta satılmaması gerektiğini belirtti.

ZEYTİNYAĞINDA SAHTECİLİĞİN GEÇMİŞİ

Dr. Kıvrak, Türkiye’de uzun yıllardır zeytinyağı sektöründe taklit ve tağşişin yaygın olduğunu ve tüketicilerin bu sahte ürünlere karşı dikkatli olması gerektiğini belirtti. Sahte zeytinyağlarının gerçek yağlardan ayırt edilmesinin oldukça zor olduğunu da ekledi.

KOKU VE TADDAN AYIRT ETME

Sahte zeytinyağlarının gerçek zeytinyağından kokusu ve tadıyla kolayca ayırt edilebileceğini belirten Dr. Kıvrak, “Sahte yağlar, gerçek zeytinyağının sahip olduğu meyve aromalarını taşımazlar. Özellikle plastik boya kokusu alan yağlardan uzak durulması gerekir. Bu, başka bir yağın veya katkı maddesinin kullanıldığını gösterir.” dedi.

RENK YANILTICI OLABİLİR

Son yıllarda gelişen teknolojinin taklitçilere de yardımcı olduğunu belirten Dr. Kıvrak, “Sahteciler, zeytinyağına klorofil gibi maddeler ekleyerek gerçek zeytinyağına benzer bir renk elde edebiliyorlar. Bu yüzden sadece renge bakarak zeytinyağı satın almak doğru bir yöntem değildir.” uyarısında bulundu.

GERÇEK ZEYTİNYAĞININ ÖZELLİKLERİ

Dr. Kıvrak, gerçek zeytinyağının sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıraladı: Yağlı boya kokusu olmamalıdır. Yol kenarlarından veya pazar yerlerinden satın alınmamalıdır. Rengine güvenmemeli, çünkü bazı sahtekarlar gıda boyası kullanmaktadır. Gerçek zeytinyağı, çayır çimen kokusu vermeli ve ağızda acılık, genizde yakıcılık bırakmalıdır. Coğrafi işaretli ürünler tercih edilmelidir. Sanal pazarlardan alınacak ürünler mutlaka ilçe tarım ve ticaret odası üzerinden sorgulanmalıdır, çünkü sanal pazarlarda denetim yapılmamaktadır. Ayrıca alınan ürünle ilgili analiz raporları istenebilir.

FİYAT ÖNEMLİ İPUCU

“Zeytinyağı fiyatı borsadaki fiyatların altında ise bu yağlar sahte olma ihtimali yüksektir. Borsa fiyatı toptan fiyat olup, buna nakliye, işçilik, ambalaj, etiket, vergi gibi maliyetler eklenerek tüketici fiyatı oluşur. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağları değerlidir ve asla pazar yerlerinde satılmaz. Her satış yapanın zeytinyağı üreticisi olmadığını unutmamak gerekir. Sahte yağlar, kimyasal ve duyusal analizlerle ayırt edilebilir. Sanal pazardan veya sosyal medyadan ürün satan firmalarla yüz yüze görüşmek, sahte yağ satıcılarının gerçek kimliğini ortaya çıkarabilir.” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Zeytinyağı Ekonomi Zeytin Sağlık Finans Yaşam Tarım

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.