DOLAR 34,2532 0.03%
EURO 37,6499 0.03%
ALTIN 2.907,10-0,48
BITCOIN 21544241.25534%
İstanbul
23°

AÇIK

16:09

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yuvacık Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 28’ye Düştü
6 okunma

Yuvacık Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 28’ye Düştü

ABONE OL
Ekim 7, 2024 08:45
Yuvacık Barajı’nda Su Seviyesi Yüzde 28’ye Düştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi alarm verici bir şekilde düştü. Barajın doluluk oranı yüzde 28’e gerilerken, 14 milyon 580 bin metreküp su kaldı. 51 milyon metreküp kapasiteli barajın su seviyesi, yağış eksikliği ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle hızla azalıyor.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, barajın su seviyesindeki düşüş endişe verici boyutlara ulaştı. Özellikle son dönemde yaşanan kuraklık ve sıcak hava koşulları barajın su seviyesini tehdit eden faktörler arasında yer alıyor.

SAPANCA GÖLÜ’NDEN SU TAKVİYESİ

Sapanca Gölü’nden yapılan su takviyesi, barajın su seviyesindeki düşüşü engellemekte yetersiz kaldı. Su seviyesinin düşmesiyle, barajın inşası sırasında sular altında kalan tarihi bir köprü ile su kemeri kalıntısı ortaya çıktı. Ayrıca, suyun çekildiği alanlarda toprakta çatlaklar oluşması gözleniyor.

‘YAĞIŞ HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR’

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, Sapanca Gölü’nden su alımına devam ettiklerini belirterek, “Barajdaki durum normal seviyede. Bu ay ya da önümüzdeki ay yağış olursa, içme suyu konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayız. Şu anki durum geçen sene hariç önceki yıllara oranla aynı seviyede, normal seyrediyor” dedi.

‘SU TASARRUFU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’

Vatandaşları su tasarrufu konusunda uyaran Sağlık, “Kocaeli olarak su tasarrufuna ihtiyacımız var; çünkü su kaynaklarımız sınırlı. Kocaeli, yaklaşık 5 aydır doğru düzgün yağış almadı. Son yılların en sıcak aylarını yaşadık. İyi ki Sapanca hattını yapmışız yoksa Yuvacık Barajı’nda büyük sıkıntılar yaşayabilirdik. Bütün tedbirleri alıyoruz ama asıl tedbiri vatandaşlarımız su tasarrufu konusunda almalı” diye konuştu.

HABER-KAMERA Nazım Özgün ERBULAN / BAŞİSKELE(Kocaeli),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Hava Durumu Kocaeli Güncel Sağlık Çevre Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.