DOLAR 34,2417 0.03%
EURO 37,1778 -0.15%
ALTIN 3.003,480,28
BITCOIN 23410030.28816%
İstanbul
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:38

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yunus Emre’nin Öğretileri Roma’da Anıldı
6 okunma

Yunus Emre’nin Öğretileri Roma’da Anıldı

ABONE OL
Ekim 21, 2024 07:48
Yunus Emre’nin Öğretileri Roma’da Anıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

13. ve 14. yüzyıllarda Anadolu’da yaşamış Türk şairi Yunus Emre’nin öğretileri, Roma’da düzenlenen bir etkinlikle 21. yüzyıla taşındı.

Türk tarihinin önemli şair ve mutasavvıflarından Yunus Emre’nin mirasını anlamak ve bugünkü dünyaya yansımasını ele almak amacıyla Roma’daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türk Kültür Merkezi’nde bir etkinlik düzenlendi.

Etkinlikte, Osmangazi Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Leyla Dönmez, Yunus Emre’nin ahlaki değerlerini ve öngörülerini ele alarak 21. yüzyıl insanının yaşama bakış açısıyla ilişkilendirirken, Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Bayrakçı, Yunus Emre’nin şiirlerinden uyarlanan eserleri içeren bir kanun resitali sundu.

Dönmez, Yunus Emre’yi Roma’da anmanın önemine değinerek, “21. yüzyıl insanının ahlaki değerleri ve öngörüleri ile Yunus Emre’nin 13. ve 14. yüzyıllardaki öğretilerini bir araya getirerek, onun günümüzdeki önemini vurguladık.” dedi.

Günümüzde kaybolmaya yüz tutan değerlere dikkat çeken Dönmez, “Adalet, dürüstlük, sevgi, saygı gibi temel değerler, Yunus Emre’nin eserlerinde vurgulanmaktadır. Bu değerlerin günümüzdeki önemini hatırlatmak ve kaybolmasını engellemek için çaba göstermeliyiz.” şeklinde konuştu.

Kaybolan veya kaybolmaya yüz tutan değerleri korumak için ne yapılabileceği sorusuna cevap ararken, Dönmez, Yunus Emre ve Mevlana gibi büyük mutasavvıfları öğrencilere tanıtmanın ve farkındalık yaratmanın önemini vurguladı.

Roma’daki etkinlikte sunulan kanun resitaliyle beğeni toplayan Bayrakçı, Yunus Emre’nin birçok eserinin bestelendiğini belirtti. “Şiirler o kadar güzel ki, dini müzikle uğraşan bestekarlar Yunus’un eserlerini bestelemek için adeta yarışmışlar. Bu nedenle Yunus, edebiyatın yanı sıra müziğin de önemli bir figürüdür. Ben de kanun sanatçısı olarak Yunus’un eserlerini icra etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bugünkü programımızda Yunus’un bestelenmiş eserlerinden birkaç örnek sunduk.” dedi.

YEE Roma Türk Kültür Merkezi Müdürü Zafer Kıyıcı, Yunus Emre öğretilerinin 21. yüzyıldaki yerini ve Türk müziğindeki yansımalarını ele almak ve bu zengin kültürel mirası daha iyi anlamak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Yunus Emre’nin Anadolu’nun değerli bir evladı olduğunu ve tüm insanlığa barış, sevgi ve hoşgörü mesajları verdiğini vurgulayan Kıyıcı, “Onun sözleri, sadece bir kültürel ve edebi miras değil, aynı zamanda günümüz dünyasında da geçerliliğini koruyan evrensel bir çağrıdır. 21. yüzyılda, insanlığın karşı karşıya olduğu ayrımcılık, savaş ve nefret gibi sorunları aşmak için Yunus Emre’nin öğretilerine ihtiyacımız var. Sevginin, hoşgörünün ve birlikteliğin önemi hiç bu kadar belirgin olmamıştı.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Barış Seçkin – Kültür Sanat

Kültür Sanat Yunus Emre Edebiyat Kültür Sanat Müzik Yaşam roma

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP