Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü’nün eski yöneticileri arasında 17 kişi gözaltına alındı. Suriye’deki savaşla ilgili sahte projeler üzerinden haksız kazanç elde etmekle suçlanan şüpheliler hakkında soruşturma devam ediyor.
Tabela şirketlerinden temin edilen sahte faturalarla Enstitü’nün zarara uğratıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma sonucu 18 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kapsamlı bir operasyonla şüphelilerin yakalanmasını sağladı.
Eski Enstitü Başkanı Şeref Ateş ve diğer eski yöneticiler ile çalışanların evlerine yapılan baskınlarda, Ateş bulunamadı. Diğer 17 şüpheli gözaltına alınırken, Ateş’in Almanya’ya kaçtığı iddia ediliyor. Aramalarda çok sayıda belge ve dijital materyale el konuldu, şüpheliler ifadeleri için Mali Suçlarla Mücadele Şubesi’ne götürüldü.
Suriye’deki savaş bölgesinde gerçekleşmiş gibi gösterilen projelerle ilgili sahte faturalar kullanarak haksız kazanç sağladıkları öne sürülen şüpheliler, ‘görev kötüye kullanma’, ‘zimmet’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından yargılanacaklar. Soruşturma devam ediyor.
Yunus Emre Enstitüsü, mali konularda şüpheler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla inceleme başlattığını duyurdu. Haziran 2024’te, eski Başkan Şeref Ateş başta olmak üzere ilgili personel görevden alındı ve Temmuz 2024’te teftiş süreci başlatıldı. Başkan yardımcıları kendi istekleriyle görevlerinden ayrıldı. Teftiş sonuçlarına göre 23 Aralık 2024’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Politika Gözaltı Kültür Suriye Ankara Güncel Finans Hukuk
GENEL
6 dakika önceGENEL
6 dakika önceGENEL
6 dakika önceGENEL
7 dakika önceGENEL
7 dakika önceGÜNDEM
56 dakika önceGENEL
1 saat önce