DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yunan Adaları Tatili Türkiye’ye Göre Daha Ucuz Değil
15 okunma

Yunan Adaları Tatili Türkiye’ye Göre Daha Ucuz Değil

ABONE OL
Ağustos 16, 2024 08:55
Yunan Adaları Tatili Türkiye’ye Göre Daha Ucuz Değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Yunan adalarındaki tatil fiyatlarının Türkiye’ye göre daha düşük olduğuna dair yaygın bir algıyı eleştirdi. Yavuz, bu algının elmayla armudun karşılaştırılması gibi olduğunu belirterek, Türkiye’deki dört veya beş yıldızlı otellerle Yunan adalarındaki otellerin aynı kategoride olmadığını vurguladı. Yavuz, “Buradan Yunan adalarına giden Türk turistlerin çoğu zamanı otel dışında geçiriyor. Adaları geziyor, keyifli zaman geçiriyor. Bu nedenle onlar ‘her şey dahil’ tatil arayan turistler değil” dedi.

Yavuz, Yunan adalarına her yıl yaklaşık 1 milyon Türk turistin gittiğini açıkladı. Bu yıl vize uygulamasının başlaması ve “ucuz” algısı nedeniyle Yunan adaları Türk turizmine zarar verdiğini belirten Yavuz, “Yunan adalarını Türkiye ile karşılaştırmak elma ile armudu karşılaştırmak gibi” dedi. “Çünkü bunlar birbirinden tamamen farklı destinasyonlar. Türk turistler oraya sadece düşük fiyatlar veya oteller nedeniyle değil, gezmek, keşfetmek ve keyifli vakit geçirmek için gidiyor.” diye ekledi.

‘TÜRKİYE’DEKİ OTELLERLE AYNI DEĞİL’

Yavuz, “Türkiye’deki dört veya beş yıldızlı otellerle Yunan adalarındaki bir oteli karşılaştırmak doğru değil” diyerek, “Buradan giden Türkleri gözlemlediğinizde, çoğu zamanlarını otel dışında geçiriyor. Adaları geziyor, akşamları keyifli vakit geçiriyor, saatlerce yemek yiyip sahillerde yürüyüş yapıyor. Yani onlar ‘her şey dahil’ tatil arayan turistler değil. Onlar daha çok gezen, keşfeden, farklı kültürlerle tanışmak isteyen insanlar.” dedi.

‘ADALARLA TÜRKİYE APAYRI’

Yunan adalarının kapasitelerinin oldukça sınırlı olduğuna dikkat çeken Yavuz, “Sezonları da oldukça kısıtlı. Yunan adaları en erken nisan ortası veya sonunda açılıyor ve ekim ortasında çoğu kapanıyor. Otel sahipleri de Atina’daki evlerine dönüyor. Yani adalar aslında sadece 4,5 – 5,5 ay arası bir süre turizme hizmet veriyor. Yunan adalarındaki hizmetler ve Türkiye’deki hizmetler arasında büyük fark var. Yunan adalarındaki tatil ile Türkiye’deki tatil tamamen farklı. İki yeri birbiriyle karşılaştırmak doğru değil.” diye vurguladı.

‘BU BİR TURİZM GERÇEĞİ’

Yavuz, bu konunun magazinleştirildiğini ve sosyal medyada bazı görüntülerle kışkırtıldığını belirterek, “Kışkırtılacak hiçbir şey yok. Adalar orada. Vize anlaşması nedeniyle biraz artış da oldu. Ama Türkler yıllardır Yunan adalarına gidiyor ve Yunanlılar da Yunan adalarından Türkiye’ye geliyor. Bu bir turizm gerçeği. Olması gereken bir şey. Bundan herhangi bir çıkarım yapmamız gerekmiyor.” dedi.

‘BAŞKA DÜNYAYI GÖRMEYE GİDİYOR İNSANLAR’

Yunan adalarına giden Türklerin sayısının tam olarak bilinmediğini ve sabah gidip akşam dönenler de olduğunu belirten Recep Yavuz, “İki günlük veya üç günlük gidenler var. Ayrıca Türkiye’de tatil yapıp oraya tur olarak giden turistler de var. Rodos’ta tatil yapıp Türkiye’ye gelip Marmaris turu yapanlar da var. Görüştüğümüz işletmeciler, yılda yaklaşık 1 milyon civarında vatandaşımızın Yunan adalarına gidip geldiğini tahmin ediyor. Özellikle yaz döneminde birkaç kere gidenler var. İş insanları var. Sürekli feribotlar adalar arasında hareket halinde. Ama dediğim gibi bu durum bundan önceki yıllarda da vardı, bundan sonraki yıllarda da olacak. Yani Türkiye turizmi için zaten onların otelleri çok sınırlı kapasitede ve sayılı. Oradaki beş yıldızlı otel sayısı bile çok az. O başka dünyayı görmeye gidiyor insanlar. Kesinlikle birbirine benzemeyen iki farklı ürün.” dedi.

‘TÜRKİYE’DEN DAHA UCUZ AMA AYNI DEĞİL’

Recep Yavuz, Bodrum, Çeşme gibi destinasyonlardan paylaşılan yüksek tutarlı restoran faturalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Dediğim gibi elmayla elmayı karşılaştırmak lazım. Şimdi Yunan adasında yemek yiyip bir faturayı, ‘Ya işte bunu Bodrum’da yeseydim böyle olacaktı. Üç misli ödeyecektim’ gibi çıkarımlar çok doğru değil. Yani bu birbirine benzemeyen iki şeyin karşılaştırması. Bazı şeyler orada bizden daha ucuz. Mesela içecekler, yiyecekler, restoranlar daha ucuz. İçeceklerin çoğunu oradaki restoranın sahibi kendi evinde üretiyor ve onu sunuyor, satıyor. Dondurmayı bile restoran sahibinin eşi yapıp masaya getiriyor. Fiyatları da bize göre daha makul. Türkiye’de benzin daha ucuz ama taksi Türkiye’ye göre daha ucuz. O kadar çok kalemi birbirine karşılaştırmanız gerekiyor ki elmayla elmayı, armutla armudu karşılaştırmak için bunların hepsine detaylı bakmak lazım. Ama şunu söyleyebilirim; oteller veya bir tatil bize göre daha ucuz fakat oradaki otellerin çoğu ‘her şey dahil’ değil. Buradaki bir ‘her şey dahil’ tatil ile Yunanistan’daki 60 yıllık dört yıldızlı otelin fiyatını karşılaştırmak bizi doğru sonuca götürmüyor. Moral bozukluğu yaratıyor.

HABER Mehmet ÇINARANTALYA,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kent Konseyi Recep Yavuz Ekonomi Türkiye Adalar Tatil Turizm Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP