DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152080-0.59356%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yüksek Faizler Otomotiv Sektörünü Zorluyor
4 okunma

Yüksek Faizler Otomotiv Sektörünü Zorluyor

ABONE OL
Eylül 21, 2024 08:38
Yüksek Faizler Otomotiv Sektörünü Zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yüksek faiz oranları, otomotiv sektörünü yavaşlatıyor.

KONYA – Konya’da, pandemi döneminde araç fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Galerici esnafı, son bir yıldır araç fiyatlarındaki şişen balonun söndüğünü ifade ediyor. Vatandaşlar, araç almak yerine, yüksek faizlerle paralarını yatırmayı tercih ediyor, bu durum da piyasayı etkiliyor.

Pandemi döneminde yaşanan üretim ve çip krizi, hammadde sıkıntısıyla birleşerek otomotiv sektörünü olumsuz etkiledi. Bu süreçte araç fiyatları yükselirken, son bir yıldır ikinci el araç satışlarında yüzde 25’lik bir düşüş gözleniyor. Galericiler, araç fiyatlarının döviz kuruyla paralel hareket ettiğini vurguluyor.

“Sıfır araçlara gelen ardışık zamlar, ikinci el araçlarla arasındaki fiyat farkını artırdı.”

Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, pandemi döneminin etkilerinin azalmaya başladığını, ancak bazı marka ve modellerde hala hızlı satışların devam ettiğini belirtiyor. Acıbadem, piyasanın tamamen arz talep dengesine bağlı olarak ilerlediğini, fiyatların döviz kuruna endeksli olduğunu vurguluyor. Acıbadem, pandemi öncesine göre 1 milyon TL değerinde bir aracın yüzde 8-10 değer kaybettiğini, şu anda ise bu oranının yüzde 20-25’lere çıktığını ifade ediyor. Sıfır araçlara gelen ardışık zamlar, ikinci el araçlarla arasındaki fiyat farkını artırmış durumda.

“Yüksek faiz oranları, otomobil fiyatlarına yansıyor.”

Acıbadem, yüksek faiz oranlarının sektörü yakından etkilediğini vurguluyor. Türkiye genelindeki tüm esnafların, otomotiv sektörüne kredi kartı taksitlerinin açılmasını beklediğini belirtiyor. Acıbadem, insanların araçlara ulaşamamasının nedeni olarak banka faizlerini ve taşıt kredilerinin yüksek oranını gösteriyor. Acıbadem, araç fiyatlarının artması nedeniyle bankaların sunduğu bireysel kredilerin yetersiz kaldığını, yüksek faiz oranlarının da aylık ödemeleri çok yüksek tutumlara çıkardığını, bunun da insanların araç almaktan vazgeçmesine neden olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, yüksek faizli mevduatların hem ikinci el hem de sıfır araç fiyatlarına yansıdığını, vatandaşların araçlarını satıp paralarını faize yatırmalarının da piyasayı etkilediğini belirtiyor.

“Sıfır araçlarda döviz baskısı devam ediyor.”

Acıbadem, sıfır araç fiyatlarının döviz kurunu takip ettiğini, döviz kuruna endeksli fiyat artışlarının devam ettiğini, bu nedenle bayilerde sıfır araç alacak olan kişilerin döviz kurunu yakından takip ettiğini ifade ediyor. Acıbadem, ikinci el araç alacak olan kişilerin de kredi kartı taksitlerinin açılmasını beklediğini belirtiyor.

Yüksek Faizler Otomotiv Sektörünü ZorluyorKaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Ekonomi

Otomobil Ekonomi Finans Konya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP