DOLAR 34,2664 -0.02%
EURO 37,4257 -0.2%
ALTIN 2.929,300,05
BITCOIN 22353964.30141%
İstanbul
18°

AÇIK

18:33

AKŞAMA KALAN SÜRE

YÖK’ten Öğrencilere Banka Hesapları İçin Uyarı
10 okunma

YÖK’ten Öğrencilere Banka Hesapları İçin Uyarı

ABONE OL
Ekim 12, 2024 07:45
YÖK’ten Öğrencilere Banka Hesapları İçin Uyarı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## Öğrenciler Dikkat! YÖK ve MASAK, Siber Güvenlik ve Banka Hesabı Kullanımına Dair Uyarılar Yayımladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğrencilerin banka hesaplarının yasa dışı amaçlarla kullanılmasının risklerini vurgulamak için Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ile iş birliği yaptı. MASAK tarafından hazırlanan afişlerde öğrencilere, banka hesaplarının kara para aklama, terör finansmanı ve dolandırıcılık gibi suçlarda kullanılması durumunda ağır hapis cezası ile karşı karşıya kalabilecekleri hatırlatılıyor. Öğrencilere, hesaplarını başkalarına kullandırmamaları konusunda uyarıda bulunuluyor.

**”Gelecek hesaplarınızı yakmayın!”** başlıklı afişlerde, öğrencilerin banka hesaplarının suçlular tarafından kullanılmaması için dikkatli olmaları gerektiği vurgulanıyor.

YÖK ayrıca, öğrencilerin maruz kalabileceği siber suçlar konusunda da uyarılar yayınladı. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ve Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden görüş alınarak hazırlanan uyarı videosunda, özellikle **”oltalama (phishing) saldırıları”** ve öğrencilerin banka hesaplarının para karşılığında kötü niyetli kişiler tarafından kullanılmaması hususlarına dikkat çekiliyor.

**”GELEN İÇERİKLERİ ÖNCE KAYNAĞINDAN TEYİT EDİN”** uyarısında bulunan uzmanlar, öğrencilere yabancı veya tanıdıkları kişilerden gelen SMS ya da mail yoluyla gönderilen linklere doğrudan tıklamamalarını öneriyor. Gelen içeriğin kaynağının teyit edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, kişisel bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşılmaması gerektiğini vurguluyor.

**”KİŞİSEL BİLGİLERİ 3’ÜNCÜ KİŞİLERLE PAYLAŞMAYIN”** uyarısı, öğrencilerin online bankacılıkta veya alışveriş sitelerinde en az iki aşamalı güvenlik önlemi almalarını ve T.C. kimlik numaralarını kesinlikle paylaşmamalarını öneriyor. Özellikle kafelerde bilgisayar kullanan öğrencilerin hassas işlemlerini bu tarz ortamlarda yapmaktan kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Selman Bozkır, öğrencilerin siber suçlar kapsamında en çok **”oltalama saldırılara”** maruz kaldığını belirtiyor. Bu saldırılarda, kötü niyetli kişiler mail yoluyla zararlı linkler göndererek, linke tıklayan kişilerin şifrelerini ve kişisel verilerini ele geçiriyor.

Bozkır, öğrencilerin **”Tanıdığınız ya da tanımadığınız bir firmadan, kurumdan belki üniversitenizden bile geldiğini iddia eden gönderiye doğrudan tıklamamak gerekiyor”** uyarısında bulunuyor. Linki sağ tuşla tıklayarak tarayıcı üzerinden gittiği yeri incelemeyi ve bağlantının gerçekten de güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olmayı öneriyor.

Ankara Üniversitesi Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu kurucu müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Osmanoğlu ise, suç şebekelerinin yasa dışı yollarla elde ettikleri paraları, öğrencilerin banka hesaplarını kullanarak aklayabilecekleri konusunda uyarıda bulunuyor.

**”Bu paranın kaynağı kötü olmasa bile başkası adına hesap açıp, kullanmak suçtur.”** diyen Osmanoğlu, genç yaşların etkisiyle anlık kararlar verilmesinin uzun vadede kişilerin geleceğini yakmasına neden olabileceğini hatırlatıyor.

YÖK, öğrencilerin siber güvenlik konusunda bilinçlenmesi ve banka hesaplarını güvenli kullanmaları için bu uyarıları yayımlamaya devam edecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Teknoloji Sağlık Güncel Eğitim Hukuk Banka

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP