DOLAR 34,0476 -0.05%
EURO 38,0194 0.26%
ALTIN 2.832,021,06
BITCOIN 21407554.85701%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yılda 1.3 Milyar Ton Gıda İsraf Ediliyor
7 okunma

Yılda 1.3 Milyar Ton Gıda İsraf Ediliyor

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 17:00
Yılda 1.3 Milyar Ton Gıda İsraf Ediliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıda İsrafı Alarm Veriyor: Dünyada Yılda 1.3 Milyar Ton Gıda Çöpe Gidiyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, dünya genelinde yaşanan gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını ve bunun çok büyük bir sorun olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre, her yıl üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bu durum, 1.3 milyar ton yiyeceğin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Gıda israfının bu kadar büyük bir orana ulaşmasının nedenleri arasında üretim fazlası, lojistik sorunlar, ambalajlama hataları ve tüketici alışkanlıkları yer alıyor.

Doç. Dr. Hastaoğlu, gıda israfının sadece gıda üreticilerini değil, aynı zamanda çevreyi, doğayı ve gelecek nesilleri de etkilediğini belirtti. “Dünyada üretilen gıdanın üçte birinin israf edilmesi, çok büyük ve ciddi bir oran. 2050 yılında nüfus artışıyla gıda ihtiyacımız yüzde 60 oranında artacağı tahmin ediliyor. Gıda israfının yarısını bile engellesek, 2040-2050 yıllarında yaşanması muhtemel olan gıda savaşının da önüne geçebiliriz,” dedi.

Doç. Dr. Hastaoğlu, gıda israfının en önemli nedenlerinden birinin de bilinçsiz tüketim olduğunu vurguladı. “Bizler ekmek yere düşünce öpüp başımız üstüne koyan bir toplum içerisindeyken, dünyada en çok ekmek israf eden üçüncü ülke olmamızın en büyük nedeni bilinçsiz olmamız. Gıda israfını önlemenin en önemli etkeni, yiyeceklerin tekrar kullanabilir olmasını aile halkının biliyor olması. Örneğin, bugün pilav yaptık ve arttıysa yarın kadınbudu köfteye dönüştürebiliriz,” dedi.

Hastaoğlu, gıda israfını azaltmak için planlı ve bilinçli alışveriş yapmanın önemli olduğunu vurguladı. “Gıdaya kolay ulaşım, gıda israfına neden oluyor. Eskiden bu kadar gıda çeşitlerine ve miktarına kolay ulaşım sağlayamıyorduk. Özellikle ramazan ayında da tavsiye edilir. Açken alışveriş yapılmaması önemlidir, çünkü ihtiyacımız olmayan yiyecekleri de ister hale geliriz ve alırız. Alışverişe çıktığımızda bir liste yapmalıyız ve bu listeyi yaparken de bütçemize uygun ihtiyacımız olan şeyleri ihtiyacımız kadar almamız gerekir,” dedi.

Dünyanın bir kısmında obeziteyle mücadele yaşanırken bir kısmında açlıkla mücadele ediliyor. Doç. Dr. Hastaoğlu, bu durumun, gıdanın yetersiz ve dengesiz dağılımından kaynaklandığını belirtti. Gıda israfını azaltmak, dünyadaki açlık ve yoksulluğun azaltılmasına önemli katkı sağlayacaktır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas, Çevre, Sağlık, Ekonomi, Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.