DOLAR 34,1564 0.17%
EURO 37,9349 -0.43%
ALTIN 2.873,91-0,03
BITCOIN 21688531.146%
İstanbul
21°

AÇIK

13:01

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti İçin Topuk Kanı Taraması Uygulanıyor
16 okunma

Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti İçin Topuk Kanı Taraması Uygulanıyor

ABONE OL
Ağustos 25, 2024 07:45
Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti İçin Topuk Kanı Taraması Uygulanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Gündüz, yenidoğanlarda genetik hastalıkların erken teşhisi için yapılan topuk kanı taraması hakkında bilgi verdi. Bu tarama programı sayesinde 6 farklı genetik hastalığın tespit edildiğini ve tedavi edilebildiğini belirtti. Gündüz, “Ülkemizde 1 yılda yaklaşık 6 bin çocuk topuk kanı taraması ile tespit edilerek tedavi altına alınmaktadır. Bu program sayesinde, bu hastalıkların tamamı engellenebilmektedir,” dedi.

Doç. Dr. Gündüz, topuk kanı taramasının Türkiye’de yaklaşık 40 yıl önce Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde başladığını ve yıllar içinde gelişerek ulusal bir program haline geldiğini vurguladı. Başlangıçta fenilketonüri ve biotinidaz eksikliği gibi hastalıkların taraması yapılabiliyordu. Şimdi ise, 6 farklı hastalığı kapsayan bir tarama programı uygulanıyor. Doç. Dr. Gündüz, “Bu tarama ile, zeka geriliğine yol açabilen toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması hedeflenir. Tarama programı sayesinde, bu hastalıklara sahip çocuklar erken teşhis ediliyor ve tedaviye alınıyor,” diye belirtti.

‘Sadece Diyetle Hastalığın Önüne Geçilebiliyor’

Doç. Dr. Gündüz, topuktan alınan kan sayesinde şüpheli metabolitin erken dönemde tespit edildiğini ve hastalığın ilerlemeden önlenebildiğini söyledi. “Örneğin fenilketonüri, kısıtlı bir diyetle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Eskiden çocuk kliniklerinde zeka geriliği vakaları çok görülürken, günümüzde bu vakalar çok azalmıştır. Sadece diyetle bu hastalığın önüne geçilebiliyor,” dedi. Gündüz, biotin taramasının önemini vurgulayarak, “Biotin eksikliği saç dökülmesi, nöbetler ve yaralara yol açabilir. Erken dönemde topuk taraması ile biotin eksikliği tespit edilirse, biotin vitamini takviyesi ile çocukların sağlıklı bir yaşam sürmesi mümkün olur,” dedi.

‘Topuk Kanı Vermekten Çekinmeyin’

Doç. Dr. Gündüz, ailelere topuk kanı taramasının önemini vurgulayarak, “Topuktan alınan kan sadece hastalık tespiti için kullanılıyor ve çocuklara hiçbir zararı yok. Bu tarama sayesinde çocuklarımızın sağlıklı bir geleceğe sahip olmaları mümkün. Aileler lütfen topuk kanı vermeyi ihmal etmesinler,” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mehmet Gündüz Genetik Ankara Çocuk Ulus Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP