DOLAR 34,3009 -0.02%
EURO 37,4677 -0.09%
ALTIN 2.926,25-0,06
BITCOIN 22227293.46604%
İstanbul
18°

AÇIK

16:00

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yeni Keşfedilen Canlı Türlerine Rauf Denktaş’ın Adı Verildi
7 okunma

Yeni Keşfedilen Canlı Türlerine Rauf Denktaş’ın Adı Verildi

ABONE OL
Ekim 14, 2024 07:47
Yeni Keşfedilen Canlı Türlerine Rauf Denktaş’ın Adı Verildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) keşfettiği iki yeni canlı türünden birine, KKTC’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın adını vererek, bilim dünyasına önemli bir katkı sağladı.

2022 yılında, yüksek lisans öğrencisi Ahmet Özdilek’in tez araştırması için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden Külköylüoğlu, 80’den fazla su kaynağında örnekler topladı. Bu örnekler üzerinde yapılan kapsamlı incelemeler ve karşılaştırmalar sonucunda, iki yeni ostrakod türü keşfedildi.

“Eucypris lefkosaensis” ve “Eucypris denktasi” olarak adlandırılan bu iki tür, bilim dünyasına önemli bir katkı sağladı. Özellikle “Eucypris denktasi” türüne, KKTC’nin kurucusu Rauf Denktaş’ın adı verilerek, onun mirası bilim camiasına da taşınmış oldu.

Bu önemli keşif, eylül ayında hayvan sınıflandırılması üzerine uzmanlaşmış uluslararası bilim dergisi “Zootaxa”da yayınlandı. Külköylüoğlu, bu keşfin önemini vurgulayarak, Rauf Denktaş’ın isminin bilimsel camiada da yaşatılmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Külköylüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs’taki saha çalışmalarında 80 su kaynağını gezerek, bilimsel yöntemlerle örnekler topladıklarını belirtti. Bu iki yeni türün Lefkoşa’da keşfedildiğini ve kabuk yapılarındaki benzersiz farklılıkların onları diğer türlerden ayırdığını söyledi.

Külköylüoğlu, ostrakodların 0,7 ile 0,6 milimetre boyutlarında olduğunu ve kabuklarını özel iğnelerle ayırıp, iç yapılarını özel bir solüsyonda inceleyerek tür tespiti yaptıklarını anlattı.

Diğer türün, keşfedildiği bölge olan Lefkoşa’nın adını taşıması, bu şehrin de bilim dünyasında yer almasını sağladı. Külköylüoğlu, bu keşifle, Rauf Denktaş’ın ve Lefkoşa’nın bilim camiasında anılacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Okan Külköylüoğlu Rauf Denktaş Kültür Sanat Teknoloji Kültür Eğitim Kıbrıs Dünya Doğa bolu

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.