DOLAR 34,2857 0%
EURO 37,0344 0.01%
ALTIN 3.026,70-0,02
BITCOIN 23152580.09316%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

05:37

SABAHA KALAN SÜRE

Yeni Genler Kas Kaybını Tetikleyen Süreçte Anahtar Rol Oynuyor
9 okunma

Yeni Genler Kas Kaybını Tetikleyen Süreçte Anahtar Rol Oynuyor

ABONE OL
Ekim 21, 2024 08:44
Yeni Genler Kas Kaybını Tetikleyen Süreçte Anahtar Rol Oynuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni bir araştırma, kas kaybı sürecinde önemli rol oynayan yeni genleri ortaya çıkardı.

Karolinska Enstitüsü ve Karolinska Üniversite Hastanesi’nin (İsveç) ve Anglia Ruskin Üniversitesi’nin (İngiltere) ortak çalışması, sarkopeni hastalığında kas kaybına yol açan genler hakkında değerli bilgiler sunuyor. Araştırmacılar, sarkopeni yaşayan yaşlı bireylerde bu süreci hedef alan yeni tedaviler için potansiyel yollar açabilecek keşifler yaptıklarını duyurdular.

Kasların zayıflamasını ve sarkopeniyi önlemek için fiziksel egzersiz, önerilen tek tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor. Bu yöntem, yaşam süresini uzatmaya ve yaşa bağlı hastalıkların başlangıcını geciktirmeye yardımcı oluyor. Yeni araştırma, hem genç (21-43 yaş) hem de yaşlı (63-79 yaş) yetişkinlerden alınan gen ekspresyon verilerinin analizini içeriyor. Araştırmacılar, yapay zeka kullanarak, yaşlanma veya egzersizden etkilenen veya bunları etkileyen ilk 200 geni ve aralarındaki en güçlü etkileşimleri belirlediler. Çalışma ekibi, özellikle yaşlı insanlarda kas zayıflaması ve kaybının ilerlemesinde USP54 geni önemli bir rol oynuyor. Bu bulgu, yaşlı yetişkinlerden alınan kas biyopsilerinde genin yüksek oranda ifade edildiği gözlemlenerek doğrulandı.

Araştırmacılar, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu genlerin yaşlı bireylerde kas kütlesini korumayı hedefleyen, düşme ve sakatlıklara karşı önlem almak için önemli bir rol oynayabilecek daha bilinçli egzersiz tabanlı müdahalelerin geliştirilmesine yardımcı olabileceğine inanıyor.

Nottingham Trent Üniversitesi’nden Dr. Lívia Santos, yaşlanma sürecini geciktirebilecek genleri tanımlamayı amaçladıklarını belirtti. Yapay zekayı kullanarak daha önce keşfedilmemiş kas kaybıyla ilgili genleri ve etkileşimlerini belirlediklerini ifade eden Santos, “Veriler, 20 farklı şekilde analiz edildi ve her seferinde önemli genlerin aynı olduğu görüldü. Kas kaybı önemli bir sorun. İnsanlar kas kütlesi ve gücünü kaybettikçe, yürüyüşlerinde değişiklikler görülüyor, bu da onları düşmeye daha yatkın hale getiriyor ve aynı zamanda çeşitli fiziksel engeller geliştirme riskini artırıyor. Kasların zayıflamasını düzenleyen mekanizmaları acilen anlamamız gerekiyor. Bu, sarkopeninin önlenmesi ve tedavisinde çok önemli” dedi.

Araştırmacı Dr. Janelle Tarum, “Bu çalışma, yapay zekanın kas kaybı ve sarkopeni alanında fayda sağlama potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Yapay zeka daha önce iskelet kası kütlesi düzenlemesi alanında kullanılmamıştı. Bu keşif, sarkopeniyi daha iyi anlamak için yeni genler keşfetmemize veya sarkopeni araştırmalarına fayda sağlayabilecek tedaviler geliştirmemize olanak sağladı.” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Yapay Zeka Teknoloji Eğitim Sağlık Dünya İsveç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP