DOLAR 34,2152 -0.03%
EURO 37,5464 0.17%
ALTIN 2.871,460,07
BITCOIN 2093771-1.60673%
İstanbul
23°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:05

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi: Euscorpius gulhanimae
4 okunma

Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi: Euscorpius gulhanimae

ABONE OL
Ekim 10, 2024 10:48
Yeni Bir Akrep Türü Keşfedildi: Euscorpius gulhanimae
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Alaşehir Meslek Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur, Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaptığı araştırmalar sonucunda yeni bir akrep türü keşfetti. “Euscorpius gulhanimae” adını verdiği bu tür, Türkiye’de bilinen akrep türü sayısını 49’a çıkardı.

Prof. Dr. Yağmur, 21 yıldır sürdürdüğü saha çalışmaları sırasında Beyşehir Gölü ve çevresinde, Dedegöl Dağı eteklerinde bulunan Hacıakif Adası’nda bu yeni akrep türünü buldu. “Euscorpius gulhanimae”, iki renkli vücut yapısı ve diğer Euscorpius türlerine göre daha fazla trichobothri (duyusal kıl) taşımasıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleri, yeni türü diğerlerinden ayıran belirgin özellikler olarak öne çıkıyor. Yeni türün keşfi, Türkiye’deki Euscorpius cinsi akrep türü sayısını 17’ye yükseltti.

Yeni akrep türü, 19 Ağustos 2024 tarihinde “Euscorpius” adlı bilim dergisinde yayımlandı.

Prof. Dr. Yağmur, yeni türün adını, araştırma çalışmalarına verdiği destek nedeniyle eşi Gülhanım Yağmur’a ithafen “Euscorpius gulhanimae” olarak koyduğunu belirtti. Yeni keşfedilen akrebin Beyşehir Gölü yakınlarındaki çam ormanlarından topladığını belirten Prof. Dr. Yağmur, “Örnekleri incelediğimde, patellasındaki trichobothri sayılarının diğer türlerden daha yüksek olduğunu gözlemledim. Bu, yeni türün iki renkli yapısıyla birlikte onu diğer türlerden ayıran önemli bir özellik” dedi. Yeni keşfedilen akrep türü, MCBÜ Alaşehir Meslek Yüksekokulu Zooloji Müzesi’nde koruma altında bulunuyor.

Haber – Kamera: Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Hayvanlar Beyşehir Türkiye Eğitim Manisa Güncel Konya Aydın Doğa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.