İnsanlık, yazının kökenini anlama yolunda önemli bir keşfe imza attı.
Bologna Üniversitesi’nden araştırmacılar, Uruk’taki çivi yazısının öncüsü olan proto-çivi yazısı ile 6.000 yıllık silindir mühürlerdeki motifler arasında kayda değer bağlantılar keşfetti. Profesör Silvia Ferrara, bu bulguların taşıdığı öneme vurgu yaparak, “Yazının 4. binyılda Mezopotamya’da doğduğuna dair yaygın kabul görmüş açıklamaları sorgulamak istedik” dedi.
Silindir mühürler, Mezopotamya’daki Uruk ve çevresindeki diğer kentler arasındaki ticaret ağlarında muhasebe sistemi olarak kullanılıyordu. Ticaretin düzenlenmesinde kilit rol oynayan bu mühürlerin, yazının gelişiminde de etkili olduğu düşünülüyor.
Araştırmanın ortak yazarları Kathryn Kelley ve Mattia Cartolano, yazının doğuşunu anlamak için mühürleme teknolojisi ile yazı arasındaki ilişkiyi incelediklerini belirtti. Kelley, “Bu mühürlerdeki sembollerin, yazının ilk işaretlerine benzer şekilde kullanıldığını gözlemledik” diye ifade etti.
Profesör Silvia Ferrara, mühürlerin tek başına yazının kaynağı olarak kabul edilemeyeceğini ancak yazının kökenine dair önemli bir katkıda bulunduğunu vurguladı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya Bologna Üniversitesi Kültür Sanat Mezopotamya Eğitim Sanat Dünya”
GÜNDEM
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önce