DOLAR 34,1138 0.28%
EURO 38,1308 0.18%
ALTIN 2.859,091,07
BITCOIN 21529411.97515%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Yemek Borusu Oluşmadan Doğan Bebek Ameliyatla Hayata Tutundu
15 okunma

Yemek Borusu Oluşmadan Doğan Bebek Ameliyatla Hayata Tutundu

ABONE OL
Eylül 2, 2024 09:44
Yemek Borusu Oluşmadan Doğan Bebek Ameliyatla Hayata Tutundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kayseri’de yaşayan 2 aylık Semira İsmail, doğumundan itibaren yemek borusunun olmaması nedeniyle hayati tehlike geçiriyordu. Şanlıurfa’da dünyaya gelen Suriye uyruklu bebek, nefes almakta zorluk çekiyor ve beslenemiyordu.

Ailesi, bebeği farklı hastanelere götürdükten sonra Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Servisi’ne ulaştı. Burada yapılan tetkikler sonucunda Semira’ya “özofagus atrezisi tip D” teşhisi konuldu; bu nadir görülen bir doğumsal bozukluk ve yaşama şansını azaltıyordu.

Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler ve Doç. Dr. Ahmet Özdemir, bebeğin hayatta kalması için üç zorlu ameliyat gerçekleştirdi. Operasyonların ardından Semira’nın midesine takılan bir tüple beslenmesi sağlandı. Bebeğin 9-10 kilograma ulaşmasıyla birlikte kalın bağırsağından alınacak bir dokuyla yeni bir yemek borusu oluşturulacak.

Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, Semira’nın yemek borusunun olmadığını ve meslek hayatında ilk defa böyle bir vakayla karşılaştığını belirtti. Bebeğin yemek ve nefes borusunun birleştiğini ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden Dörterler, bebeği 2 aydır takip ettiklerini ve tedavinin ilk aşamasını tamamladıklarını söyledi.

Bebeğin taburcu edildiğini ancak 9-10 kilograma ulaştığında tekrar hastaneye gelmesi gerektiğini belirten Dörterler, “Çocuğun yemek borusu doğuştan yok, bu da en zorlu vakalardan biri. İlk tedaviyi ve ameliyatları gerçekleştirdik. Tedavi birkaç aşamadan oluşuyor. Yenidoğan ekibimizle bu süreci yönettik. Çocuk 9-10 kilograma ulaştığında tekrar kliniğimize gelecek ve tedavinin ikinci aşamasını planlayacağız. Kalın bağırsağından yama yaparak yeni bir yemek borusu oluşturacağız. Bebek şu an eve gidebilecek kadar iyi durumda, ancak tedavi henüz bitmedi. Çok zorlu ve sıkıntılı bir rahatsızlık. Bebeklerin ameliyatları tek aşamada yapılamıyor, biraz zaman geçmesi ve çocuğun büyümesi gerekiyor. Bebeğin midesine yerleştirdiğimiz balon veya hortumla besleniyor, bu şekilde kilo almasını sağlıyoruz,” dedi.

Kayseri Şehir Hastanesi Yenidoğan Servisi’nin donanımlı bir merkez olduğunu ve tüm yan dallarla hizmet verdiğini belirten Pediatri ve Yenidoğan Klinik Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Ahmet Özdemir, Semira bebeğin dünyaya 3 kilogram ağırlığında geldiğini ve bebeğin iyileşmesi için ekip olarak ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Hastanın uzun ve meşakkatli tedavi sürecini düzgün bir şekilde yönettiklerini vurgulayan Özdemir, “Bebek artık annesini istiyor, anne kucağına hasret durumda. Annesine çeşitli eğitimler vererek taburcu ettik. Pediatri ve yenidoğan kliniğinde bebeğin iyileşmesi için emek veren personele de teşekkür ediyorum,” dedi.

Kaynak: AA / Sağlık

Operasyon kayseri Bebek Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP