Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), “Dijital Çağın Yeni Paradigması: Yapay Zeka ile Toplumsal Dönüşüm” konulu bir panel tartışması düzenledi. Tartışmada yapay zekanın toplumsal etkileri, gelecekteki dönüşümü ve eğitim ile özel sektör üzerindeki olası etkileri ele alındı.
Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonunda gerçekleşen panele; BTÜ Rektör Yardımcılıkları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, Genel Sekreter Selim Uzun, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi (SODİMER) Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, BTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Veysel Bozkurt ve Mercedes Benz Otomotiv Proje Yöneticisi Sena Ay konuşmacı olarak yer aldı.
Prof. Dr. Levent Eraslan, yapay zekanın hayatın her alanına entegre olmasıyla ortaya çıkan olumlu ve olumsuz sonuçlara dikkat çekti. İş dünyasında yapay zeka ile iş birliğinin önemini vurgulayan Eraslan, yapay zekanın iş piyasasındaki belirleyici rolüne işaret ederek, toplumun yapay zekayı anlaması ve kullanmasının mühendislerin istihdamı için kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, alışveriş sitelerindeki yapay zeka destekli algoritmaların kullanıcıları farkında olmadan satın almaya yönlendirdiğini örnek gösterdi.
Prof. Dr. Turgay Tugay Bilgin, yapay zekanın makine öğrenmesi ile uzun süredir var olduğunu, ancak son iki yıldır çok daha büyük bir ivme kazandığını vurguladı. Dar yapay zekadan genel yapay zekaya doğru bir geçiş sürecinde olunduğuna dikkat çeken Bilgin, yapay zekanın insan zekasını taklit ederek problem çözebildiğini ancak günümüzde verileri insanlardan aldığını, gelecekte ise kendini kodlayabilen ve insan gibi düşünebilen bir hale gelmesinin beklendiğini ifade etti. Bu gelişmelerin etik boyutları ve yapay zekanın ürettiği çıktıların insanlaştırılması konularının ise en çok tartışılan noktalar olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Veysel Bozkurt, eğitimde yapay zekanın hem fırsatlar hem de tehditler sunduğuna değindi. Yapay zekanın insanlığı aşma potansiyelinin altını çizen Bozkurt, gençlerin bu potansiyelin farkında olmasının önemini vurguladı. Yapay zeka ile birlikte çalışmanın gerekliliğine dikkat çeken Bozkurt, yapay zekaya tüm işlerin yaptırılmasının gelişimin önüne geçeceğini, iş birliğinin ise olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
Yüksek Mühendis Sena Ay, sanayi alanında yapay zeka uygulamalarından bahsetti. Kurumsal firmaların büyük bir dijital dönüşüm içinde olduğunu ve hızlı aksiyon almak için yapay zekayı birçok alanda kullandığını dile getiren Ay, firmaların zaman ve iş gücü tasarrufu sağlamak için dijitalleşmeyi hızlandırdıklarını ancak iş bilgisine sahip, yapay zeka ile fikirlerini birleştirebilen ve kendini sürekli geliştiren çalışanlara her zaman ihtiyaç duyulacağını vurguladı.
Panel moderatörü Bursa Vali Yardımcısı Salih Altun, gelişen teknolojinin yalnızca bir araç değil, aynı zamanda hayatı şekillendiren bir olgu olduğunu belirterek, yapay zekanın bilimsel boyutunun yanı sıra günlük hayat ve toplumsal yönlerinin de ele alınmasının önemine dikkat çekti. Tüm katılımcılara teşekkürlerini sunan Altun, panelin faydalı olmasını diledi.
Soru-cevap bölümünün ardından, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etmesiyle ve toplu fotoğraf çekimiyle panel sona erdi. – BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel Yapay Zeka Teknoloji Eğitim Yerel bursa
GENEL
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önce