DOLAR 34,1010 0.2%
EURO 38,0704 -0.02%
ALTIN 2.835,490,24
BITCOIN 21397791.69929%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Yapay zeka ev yolunda | Teknoloji Haberleri
9 okunma

Yapay zeka ev yolunda | Teknoloji Haberleri

ABONE OL
Eylül 8, 2024 07:46
Yapay zeka ev yolunda | Teknoloji Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyanın önde gelen tüketici elektroniği fuarlarından biri olan Berlin IFA, 100. yılında yapay zekânın gücünü sergiledi. 40 ülkeden 2500’den fazla firma katılım gösterdi ve etkinlikte yapay zeka ve robotik teknolojiler ön plana çıktı.

137 ülkeden 182 bin ziyaretçinin katılımını beklediği fuar, akıllı ev teknolojilerine odaklandı. Akıllı buzdolapları, sanal şefler ve yapay zeka destekli fırınlar gibi ürünler, yapay zekanın günlük yaşama entegre olma biçimini gösterdi. Modern fırınlar artık pişirilen yemeği otomatik olarak tanıyıp sıcaklık ve pişirme süresini buna göre ayarlayabiliyor.

KÜRESEL DURGUNLUK TÜKETİCİ TERCİHLERİNİ ETKİLEDİ

10 Eylül’e kadar sürecek fuar, teknoloji meraklıları tarafından yakından takip ediliyor olsa da birçok şirket yetkilisi küresel durgunluğa işaret ediyor. Avrupa’da ve diğer bölgelerde tüketicilerin teknolojik yeniliklere daha az ilgi gösterdiğini ve fiyat ile dayanıklılığa daha fazla önem verdiğini belirtiyorlar. Küresel enflasyon ve ekonomik belirsizlik, teknolojinin hızını en azından şimdilik yavaşlatıyor gibi görünüyor.

ÇAMAŞIR KATLAYAN ROBOT

Berlin IFA’da yapay zeka ve robotlar önemli bir yer tutuyor. Yakın gelecekte bulaşık makinesini boşaltan ve çamaşırları katlayan robotlar evlerimizde olacak. ‘4NE-1’ adlı robot fuarın yıldızlarından biri oldu. Ziyaretçiler ve basın yoğun ilgi göstererek robotun etrafını sardı ve selfie çekti. Konuşabilen bu robot, kendi geliştirdiği yapay zekaya sahip ve yaklaşık 40 bin avroya satışa sunulacak.

BUZDOLABINDAKİ EKSİK ÜRÜNÜ HABER VERİYOR

Buzdolabındaki eksik ürünleri haber veren mobil teknolojiler ve kulaklıktan güvenlik kontrolü yapan özellikler fuarda görüldü. Örneğin yapay zeka alanında son yıllarda büyük adımlar atan Samsung, SmartThings’in ‘Dışarıda Modu’ özelliği ile dikkat çekti. Bu özellik, kullanıcıların evden çıktıktan sonra ışıkları veya televizyonu kapatıp kapatmadıkları konusunda endişelenmelerini engelliyor. Sensörler, odada kimsenin olmadığını algılayıp enerji tasarrufu için sistemleri otomatik olarak kapatıyor.

UYKU APNESİNE YÜZÜK

Giyilebilir teknolojiler de Berlin IFA’da önemli bir yer tutuyor. Uyku apnesini tespit edebildiğini iddia eden yeni bir akıllı yüzük dikkat çekti. RingConn 2, uyku sırasında SpO2 seviyelerini izliyor ve sadece üç saatlik kullanımdan sonra yüzde 90 doğruluk sağladığını söylüyor. Şirket, bu özellik için FDA onayı alma sürecinde. Akıllı yüzük ayrıca uyku, aktivite, stres ve kalp atış hızı izleme gibi standart sağlık izleme özelliklerine de sahip.

TÜRKİYE’DEN 52 ŞİRKET

IFA 2024’te Çin ve Güney Kore gibi Asyalı şirketlerin ağırlığı göze çarpıyor. Türkiye’den ise bu yıl 52 şirket fuara katılım gösteriyor. Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET), Türkiye’nin milli katılımını sağlayarak 400 metrekarelik alanda 21 firmayla yer alıyor. Vestel, Arzum ve Kumtel gibi 31 şirket de fuara kendi imkanlarıyla katılarak yeni ürünlerini sergiliyor.

Yeni nesil çamaşır makinesi

Roborock, IFA’da dikkat çeken teknolojilerle donatılmış yenilikçi robot süpürge, kablosuz süpürge modelleri ve akıllı çamaşır yıkama-kurutma makinesini tanıttı. Roborock Zeo Lite, hem çamaşır yıkama hem de kurutma özellikleriyle temizlik konusunda tam bir çözüm sunuyor. Akıllı cihaz, hassas kumaşları koruyarak aşırı ısı kullanımını önleyen dünyanın ilk Zeo-cycle kurutma teknolojisi ile geliyor.

TEKNOFEST Akdeniz Teknoloji Yarışmaları Finalleri başladı: 6 bin 500 finalist kıyasıya mücadele ediyor

Yapay zekanın Trump ve Harris hakkındaki soruları farklı cevaplar tepki çekti

Milli hızlı tren saatte 225 kilometre hıza çıkabilecek

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP