DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yale Üniversitesi Profesörü Harvey Weiss, Kültepe’de iklim değişikliği araştırması yapıyor
9 okunma

Yale Üniversitesi Profesörü Harvey Weiss, Kültepe’de iklim değişikliği araştırması yapıyor

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 09:48
Yale Üniversitesi Profesörü Harvey Weiss, Kültepe’de iklim değişikliği araştırması yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yale Üniversitesi’nde Yakın Doğu Arkeolojisi ve Çevre Çalışmaları alanlarında profesör olan Harvey Weiss, Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yürütülen kazılarda bulunarak, bu antik yerleşimde iklim değişikliklerinin insan toplumları üzerindeki etkilerini araştırıyor.

Kayseri’nin 20 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında kazılar devam ediyor.

Suriye’de uzun yıllar arkeolojik kazı çalışmaları yürüten ve Akad İmparatorluğu’nun çöküşünde iklim değişikliklerinin rolüne odaklanan Profesör Weiss, 80 yaşında olmasına rağmen bu yıl Kültepe’deki kazılara katılarak araştırmalarına devam ediyor.

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Kulakoğlu aracılığıyla AA muhabirine açıklamalarda bulunan Weiss, toplumların iklimle mücadelelerini ve iklime uyum sağlama stratejilerini araştırdığını, Kültepe’deki iklim değişikliklerini ve bu değişikliklere toplumun nasıl uyum sağladığını incelemek için buraya geldiğini belirtti.

Yaklaşık 300 hektarlık bir alanı kaplayan Kültepe’nin, çok büyük bir arkeolojik alan olduğunu vurgulayan Weiss, bu kadar geniş bir alanda yaşayan insanların iklim değişikliklerine karşı nasıl bir uyum süreci geçirdiklerinin önemine dikkat çekti.

Kültepe’deki gözlemlerini paylaşan Weiss, “Kültepe’de günümüzden 4.200 yıl öncesine ait büyük yapıların tamamen yanarak yıkıldığını ve bunların üzerine daha küçük ve basit evlerin inşa edildiğini görüyoruz. 4.200 yıl önce yanmış binalardan toplanacak organik malzemeler ve tohumlar analiz edildikten sonra, bu seneki çalışmamızın sonucuna ulaşmış olacağız. O dönemde Kültepe’de yaşayan insanların bu iklim değişikliğine nasıl direndiklerini, bulunan tohumlardan da yetiştirilme ortamını, yağışın ya da kuraklığın olup olmadığını anlamaya çalışacağız.” dedi.

“Türkiye’nin, Anadolu’nun tarihini anlamak için Kültepe’nin tarihini bilmek gerekiyor”

Suriye’nin Türkiye sınırına yakın bölgesinde arkeolojik kazılar yaptıklarını ve Akad İmparatorluğu’nun sonunu getiren iklim olaylarını araştırdıklarını da belirten Weiss, “Akadlar, günümüzden 4.200 yıl önce bugün Irak olarak bildiğimiz Mezopotamya bölgesine hakim olan bir güçtü. Oradaki tüm tarımsal üretimi kontrol ediyorlardı. Bu imparatorluğun Kültepe’ye kadar ulaştığını, daha önceki yazılı belgelerden biliyoruz, İç Anadolu’ya kadar geldiklerini görüyoruz. Nasıl buraya kadar geldiler, bunu araştırıyoruz. 4.200 yıl önce, yağmura bağımlı tarım yapılan ülkelerde, yağışın olmaması nedeniyle kuraklığın tarımsal üretimi olumsuz etkilediği kesindir.” diye ifade etti.

Kültepe’nin yanı sıra çevredeki köylere de gitme fırsatı bulduğunu ve bu ziyaretlerden büyük keyif aldığını söyleyen Weiss, “Kültepe’ye geldiğimde anladım ki Türkiye’nin, Anadolu’nun tarihini anlamak için Kültepe’nin tarihini bilmek gerekiyor.” dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İklim Değişikliği kayseri Çevre Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP