DOLAR 34,1004 0.2%
EURO 38,0782 0%
ALTIN 2.834,030,18
BITCOIN 21378360.91421%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Xec covid varyantı nedir, Türkiye’de görüldü mü, ölümcül mü?
8 okunma

Xec covid varyantı nedir, Türkiye’de görüldü mü, ölümcül mü?

ABONE OL
Eylül 18, 2024 09:45
Xec covid varyantı nedir, Türkiye’de görüldü mü, ölümcül mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Almanya’da ortaya çıkan yeni bir koronavirüs varyantı, XEC, dünyada endişelere neden oldu. İngiltere, ABD ve Danimarka’da da tespit edilen bu varyant, hastalarda yüksek ateş, vücut ağrısı, yorgunluk, öksürük ve boğaz ağrısı gibi belirtilere yol açıyor. XEC varyantı, mevcut aşıların koruduğu Omicron alt varyantlarından farklılaştığı için kaygı yaratıyor.

XEC COVID VARYANTI NEDİR, ÖLÜMCÜL MÜ?

University College London’daki Genetik Enstitüsü Müdürü Profesör Francois Balloux, XEC’nin diğer son Covid varyantlarına göre daha bulaşıcı olduğunu belirtiyor, ancak aşıların yine de etkili olduğunu vurguluyor. Balloux, XEC’nin kış boyunca baskın varyant haline gelme ihtimaline dikkat çekiyor.

“YAYILMASINA BİRKAÇ AY VAR”

California’daki Scripps Araştırma Translasyonel Tıp Enstitüsü Müdürü Eric Topol, XEC’nin henüz yayılmaya başladığını ve baskın varyant haline gelmesinin birkaç ay alabileceğini ifade ediyor. Topol, XEC’nin yeni bir dalga başlatabileceğini belirtiyor, ancak geniş çapta yayılmasının birkaç ay daha süreceğini söylüyor.

BELİRTİLER NELER?

XEC varyantına bağlı belirtiler, soğuk algınlığı veya grip benzeri belirtiler olarak bildiriliyor. Hastalarda yüksek ateş, vücut ağrısı, yorgunluk, öksürük veya boğaz ağrısı gözleniyor. Çoğu hasta birkaç hafta içinde iyileşiyor, ancak tamamen iyileşme daha uzun sürebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP