DOLAR 34,2967 0.1%
EURO 36,9997 -0.02%
ALTIN 3.019,99-0,25
BITCOIN 2287553-0.21437%
İstanbul
18°

AZ BULUTLU

18:19

AKŞAMA KALAN SÜRE

Viral Vektör Aşılarla Kanser Tedavisinde Başarı Oranı Artacak
4 okunma

Viral Vektör Aşılarla Kanser Tedavisinde Başarı Oranı Artacak

ABONE OL
Ekim 23, 2024 11:50
Viral Vektör Aşılarla Kanser Tedavisinde Başarı Oranı Artacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, viral vektör aşılarının ileri evre kanser tedavilerinde önemli bir rol oynayacağını ve bu tedavilerin 2035 yılında başarı oranını yüzde 55’lerden yüzde 65-70’lere çıkaracağını söyledi.

Akbulut, 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi’nde yaptığı açıklamada, 1992’den beri kanser üzerine çalıştığını ve hekimliğe başladığı yıllarda kanser hastalarının yaklaşık yüzde 60’ının hayatını kaybettiğini belirtti.

2000’li yıllardan itibaren kanser tedavisinde önemli gelişmelerin yaşandığını, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapilerin devreye girdiğini söyleyen Akbulut, bu gelişmelerin kanser tedavisindeki başarı oranını artırdığını belirtti.

Akbulut, dünya ortalaması olarak kanser tedavisi başarısının yüzde 45’lerden yüzde 55’e yükseldiğini, ancak ileri evre kanser hastalarında hala yüzde 40’lık bir başarısızlık oranı bulunduğunu ifade etti.

Yeni ve daha etkili tedavilere olan ihtiyacı vurgulayan Akbulut, gen ve virüs tedavilerinin önemli bir potansiyel taşıdığını belirtti.

Klinik araştırmalar, bu tedavilerin dirençli kanser türlerinde bile etkili olduğunu gösterdiğini ve ileri evre kanser tedavisinde önemli bir adım olduğunu belirten Akbulut, viral vektör aşılarının 2035 yılına kadar kanser tedavilerindeki başarı oranını önemli ölçüde artıracağını tahmin etti.

Akbulut, Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nde ekibiyle birlikte geliştirdikleri 4 viral vektör aşı tedavi adayı bulunduğunu ve bunlardan birinin Faz-1 klinik aşamasında olduğunu bildirdi.

Akbulut, hayvan deneylerinde elde ettikleri başarılı sonuçların umut verici olduğunu ve bu vektörün kanser tedavilerindeki başarının artırılmasına katkıda bulunacağını umduklarını belirtti.

Dünyada onaylanmış iki kanser aşısı bulunduğunu hatırlatan Akbulut, bunlardan birinin cilt kanserinde, diğerinin ise mesane tümörlerinde kullanıldığını belirtti.

Bu tedavilerin maliyetinin yüksek olduğunu ve Türkiye’de henüz kullanılamadığını ifade eden Akbulut, geleceğin kanser tedavisinin viral vektörlerde yattığını ve ülkemizin bu alanda yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

Akbulut, viral vektör aşılarının immünoterapiye göre daha az yan etkiye sahip olduğunu ve hastalar için daha güvenli bir tedavi seçeneği olduğunu belirtti.

Akbulut, viral vektörlerin gelecekte kanser tedavisinde önemli bir rol oynayacağını ve hastalara daha etkili ve daha güvenli bir tedavi seçeneği sunacağını söyledi.

Ankara Üniversitesi Kanser Tedavisi kayseri Eğitim Sağlık Aşı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.