DOLAR 33,9942 -0.21%
EURO 38,0583 0.34%
ALTIN 2.827,170,88
BITCOIN 21520824.73106%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Venezuela'da Yüksek Mahkeme Maduro'nun seçimleri kazandığını onayladı | Dış Haberler
34 okunma

Venezuela'da Yüksek Mahkeme Maduro'nun seçimleri kazandığını onayladı | Dış Haberler

Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi (TSJ), ülkede 28 Temmuz'da düzenlenen devlet başkanı seçimini Nicolas Maduro'nun kazandığını teyit etti

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 07:46
Venezuela'da Yüksek Mahkeme Maduro'nun seçimleri kazandığını onayladı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Venezuela’da 28 Temmuz’da gerçekleştirilen devlet başkanlığı seçimi sonuçlarına ilişkin uzun süren tartışmalar, Yüksek Seçim Mahkemesi’nin (TSJ) aldığı kararla sona erdi. TSJ, seçim sonuçlarının geçerli olduğuna karar vererek, iktidardaki parti lideri Nicolas Maduro’nun zaferini onayladı.

TSJ’nin kararı, Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) daha önce yayımladığı ve Maduro’nun %51,20 oy oranıyla seçimi kazandığını gösteren sonuçlara dayanıyor. TSJ, CNE’nin sonuçlarının sandık merkezlerinden gelen raporlarla uyumlu olduğunu ve herhangi bir usulsüzlük tespit edilmediğini açıkladı.

TSJ Yargıcı Caryslia Beatriz Rodriguez, CNE sistemine seçimden sonra büyük bir siber saldırı gerçekleştirildiğini ve bunun seçim sonuçlarını etkilemediğini belirtti. Rodriguez, seçimlere ilişkin “kapsamlı” ve “derinlemesine” bir soruşturma yapıldığını ve sonuçların geçerli olduğuna dair kanıtların bulunduğunu ifade etti.

REKLAM

Venezuela Anayasası’na göre, TSJ ülkenin en yüksek yargı organıdır ve seçimlerin geçerliliğini onaylamakla yükümlüdür. Seçim sonuçlarına itirazlar olduğunda veya sonuçlar tartışmalı olduğunda, TSJ nihai kararı vermeye yetkilidir.

TSJ, SONUÇLARDAKİ TARTIŞMALARA SON NOKTAYI KOYUYOR

TSJ’nin kararı, Maduro’nun seçim zaferinin yasal olarak kabul edildiği anlamına geliyor. Bu karar, muhalefet partilerinin seçim sonuçlarını reddetmesi ve sonuçlara ilişkin iddialarda bulunmasına rağmen geldi.

MADURO, ÜÇÜNCÜ KEZ DEVLET BAŞKANI OLDU

Venezuela Seçim Konseyi, 29 Temmuz’da Maduro’nun %51,20 oy oranıyla seçimi kazandığını açıklamıştı. Muhalefet adayları Edmundo Gonzalez ve Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddetti ve seçimlerde usulsüzlük yapıldığını iddia etmişti.

MADURO, TSJ’NİN KARARINI “TARİHİ” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Nicolas Maduro, TSJ’nin kararını “tarihi” olarak nitelendirdi ve bu kararı ülkenin hukukuna ve anayasasına duyulan saygının bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Maduro, yaptığı açıklamada, TSJ’nin seçim sonuçlarını onaylamasının, ülkede hukukun egemenliğinin ve adaletin sağlandığının bir kanıtı olduğunu belirtti. Maduro ayrıca, anayasaya ve barışa bağlı kalarak ilerlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Maduro, muhalefeti eleştirerek, ülkenin enerji santrallerini sabote etme ve halkı elektriksiz bırakma girişiminde bulunduklarını iddia etti. Maduro, muhaliflerin “faşist” saldırılarda bulunduğunu ve ülkeye zarar vermeye çalıştıklarını ifade etti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP