DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Venezuela, devlet başkanı Maduro'ya karşı suikast hazırlığı iddiasıyla 6 yabancıyı tutukladı | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Venezuela, devlet başkanı Maduro'ya karşı suikast hazırlığı iddiasıyla 6 yabancıyı tutukladı | Dış Haberler
9 okunma

Venezuela, devlet başkanı Maduro'ya karşı suikast hazırlığı iddiasıyla 6 yabancıyı tutukladı | Dış Haberler

Venezuela, devlet başkanı Maduro'ya karşı suikast hazırlığı iddiasıyla 6 yabancıyı tutukladı

ABONE OL
Eylül 15, 2024 08:45
Venezuela, devlet başkanı Maduro'ya karşı suikast hazırlığı iddiasıyla 6 yabancıyı tutukladı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Venezuela, 3 ABD’li, 2 İspanyol ve 1 Çek vatandaşını Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı suikast planı yapmakla suçlayarak tutukladı.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, tutuklamaları duyurarak, tutuklananların Maduro’ya suikast planlamak ve ülkede terörist eylemler düzenlemek için hazırlık yapmakla suçlandığını belirtti.

Cabello, operasyon sırasında 400 silah ele geçirildiğini açıkladı ve tutuklanan 2 İspanyol vatandaşının İspanya Ulusal İstihbarat Teşkilatı (CNI) ile bağlantılı olduğunu iddia etti.

İspanya hükümeti kaynakları, ülke basınına verdikleri bilgide bu kişilerin CNI’ye çalıştıkları iddiasını yalanladı.

İspanya’nın Caracas Büyükelçiliği, tutukluların kimliklerini ve uyrukluğunu doğrulamak ve suçlamaları öğrenmek için Venezuela Dışişleri Bakanlığına nota gönderdi.

İspanya hükümeti, 28 Temmuz’da yapılan başkanlık seçimlerinin şeffaf ve güvenilir olmadığı iddiasıyla muhalif lider Edmundo Gonzalez’e destek vererek onu Madrid’e getirdi, bu da Venezuela ile diplomatik krizin başlamasına neden oldu.

İspanya Meclisi’nin Gonzalez’i Venezuela Devlet Başkanı olarak tanıması ve Savunma Bakanı Margarita Robles’in Maduro’yu “diktatör” olarak tanımlaması üzerine, Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Madrid Büyükelçisini istişare için geri çağırdı.

Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, İspanya ile “diplomatik, ekonomik, ticari tüm ilişkilerin” kesilmesini ve Venezuela’daki İspanya Krallığı temsilcilerinin ülkeyi terk etmelerini istedi.

Edmundo Gonzalez’in Madrid’e Getirilişi

İspanya hükümeti, Venezuela’da hakkında tutuklama emri çıkarılan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’i, eşiyle birlikte 8 Eylül’de İspanya Hava Kuvvetlerine ait uçakla Caracas’tan Madrid’e getirdi.

Gonzalez, İspanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunacağını açıkladı. 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olan Gonzalez, Ulusal Seçim Konseyince Nicolas Maduro’nun Devlet Başkanı seçildiğinin duyurulmasının ardından seçimde hile yapıldığını savunmuş ve sonuçların geçersiz kabul edilmesini istemişti.

Venezuela’da savcılık, komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı gibi çeşitli suçlardan Gonzalez hakkında cezai soruşturma başlattı.

“Yasalara itaatsizlik” suçlamasıyla 3 kez Cumhuriyet Savcılığına ifadeye çağrılan ancak “can güvenliği bulunmadığı” gerekçesiyle ifade vermeye gitmeyen Gonzalez hakkında “kaçma şüphesiyle” yakalama kararı çıkarılmıştı.

Maduro Üçüncü Kez Kazanmıştı

CNE’nin 29 Temmuz’da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla Venezuela’daki devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı.

Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado, seçim sonuçlarını reddetti.

İspanya hükümeti, Venezuela’daki seçimlerin kayıtları “kapsamlı ve doğrulanabilir” şekilde yayımlanıncaya kadar seçim sonuçlarını tanımayacağını açıkladı ve Avrupa Birliği’nde Venezuela yönetimine karşı alınacak ortak kararlara da önderlik edeceğini duyurdu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP