DOLAR 34,1133 0.28%
EURO 38,0927 0.08%
ALTIN 2.863,521,22
BITCOIN 21638671.68619%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Van’daki Tarihi Değirmenler Gelecek Kuşaklara Aktarılıyor
3 okunma

Van’daki Tarihi Değirmenler Gelecek Kuşaklara Aktarılıyor

ABONE OL
Eylül 20, 2024 07:49
Van’daki Tarihi Değirmenler Gelecek Kuşaklara Aktarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Van’ın Gürpınar ilçesinde, yaklaşık 3 bin yıl önce Urartular döneminde inşa edilen bir su kanalının üzerine, Osmanlı döneminde halkın geçimini sağlamak için 40 değirmen inşa edilmiştir. Bugün bu değirmenlerden yalnızca biri hala çalışır durumda. 67 yaşındaki emekli öğretmen Seyfettin Üçer, dededen kalma bu değirmeni işleterek tarihi gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor.

Değirmendüzü Mahallesi’ndeki “40 Değirmenler” olarak bilinen bu tarihi yapı, geçmişte bölgenin un ihtiyacını karşılıyordu. Seyfettin Üçer, 15 yıl önce dededen miras kalan değirmeni restore etmiş ve İzmir’den özel bir değirmen taşı getirtmiştir. 2 yıl önce emekli olduktan sonra değirmeni işleterek tarihi yaşatma kararı alan Üçer, “O zamanlar burada 40 değirmenin olması, bu bölgede ne kadar yoğun bir yaşam olduğunu gösteriyor. Çocukluğumda 28 değirmenin çalıştığını gördüm. Gerçekten çok kıymetli bir tarih burası,” diyor.

‘TARİHİ DOKUSU KORUNMALI’

Üçer, geçmiş yıllarda değirmenlerin yoğun bir şekilde çalıştığını ve özellikle hasat zamanında bu bölgenin hareketliliğinin arttığını anlatıyor. “Değirmenin bulunduğu cadde, araçtan, insandan, hayvandan geçilmezdi. Günlerce değirmen nöbeti bekleyenler olurdu. Van’ın tüm ilçelerinden insanlar gelip unlarını burada öğütürlerdi. Dedemiz ve babamız bu değirmenleri işletiyordu. Ben de çocukluğumda onların yanında büyüdüm. Emekli olduktan sonra bu kültürü ve tarihi yaşatmak için gönüllü olarak bu işe başladım. 15 yıl önce değirmeni bugünkü haline getirdim ve İzmir’den değirmen taşı getirdim. İnsani bir görev olarak, vatani bir görev olarak bu sorumluluğu üstlendim. Başka yerlerden buğday bulup burada öğütüyordum, dostlarım da buğdayı alıp götürüyorlardı,” diye ekliyor.

Üçer, bu tarihi yerin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurgulayarak, “Devlet büyüklerinden dileğimiz, bu tarihi yaşatmaları. Burası çok cazibeli bir yer olabilir. 40 değirmene ayrı ayrı su geliyor ve Şamran Kanalı’nda birleşiyor. Dünyada bunun örneği yok. Tek bir kaynaktan 40 değirmen çalışıyor ve birinin suyu diğerine karışmıyor. Burayı korumamız gerekiyor,” diyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Ekonomi Güncel Kültür Yaşam Van

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.