DOLAR 33,9991 -0.2%
EURO 38,0851 0.38%
ALTIN 2.828,310,92
BITCOIN 21491585.38625%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:02

SABAHA KALAN SÜRE

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Açıldı
6 okunma

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Açıldı

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 09:38
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), her yıl binlerce İranlı turist ağırlayan Van’da, turistlerle daha sağlıklı iletişim kurulması amacıyla Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü açtı. Bölüm, yeni akademik yıl itibarıyla öğrenci almaya başladı.

Van, tarihi kaleleri, doğal güzellikleri, mavi bayraklı plajı ve Van Gölü ile bölgenin önemli merkezleri arasında yer alıyor. Kent, her yıl yüz binlerce İranlı turiste ev sahipliği yapıyor.

Özellikle resmi tatillerde Van’a gelen İranlı turistler, sektör temsilcileri, otelciler ve esnaflarla iletişim kurmada zorluk yaşıyordu. YYÜ’nün girişimleri ve Yükseköğretim Kurulunun onayıyla açılan Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü, bu soruna çözüm olacak.

Bölüm, sektörün ihtiyaç duyduğu Farsça bilen personelin yetişmesine katkı sağlayacak. 20 lisans öğrencisi, yeni akademik yılın başlamasıyla eğitim almaya başlayacak.

“İki ülke arasındaki iletişimi geliştirmek için çalışıyoruz”

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin şehrin ve bölgenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Van’ın her yıl yüz binlerce turiste ev sahipliği yaptığını belirten Şevli, “İran ile büyük bir sınırımız var. Gürbulak, Kapıköy ve Esendere sınır kapılarında ticaret ve transit geçişler yapılıyor. İranlı turistlerin Van’a ilgisi her yıl artıyor. Yoğun bir ilgi var.” dedi.

Şevli, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitedeki akademisyenlerin talebi üzerine Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açıldığını vurguladı. “Bölüm için gerekli öğretim üyesi kadrosu tamamlandı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar hocamızın desteğiyle bölümümüzü açtık. 20 öğrenci eğitim görecek. Açtığımız bölümle ilimizde Farsçaya, Fars dili ve edebiyatına olan ilgiyi artırmayı hedefliyoruz. Esnaf, tüccar, dış ticaretle uğraşanlar Farsça bilen kalifiye personele ihtiyaç duyuyor. İran ile ticaretimizi, turist sayısını, iki ülke arasındaki iletişimi artırmaya katkı sunmak istiyoruz. Üniversitemizin bölümleri, programları hızla büyüyor. Bir dünya üniversitesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.”

“Herkesin Farsça öğrenmesini istiyoruz”

Van Gölü Havzası Turizm Derneği Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van YYÜ’de Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Kentin tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle binlerce İranlı turiste ev sahipliği yaptığını hatırlatan Tunçdemir, şunları söyledi: “Kararı yerinde görüyor, destekliyoruz. Üniversitemizde yetiştirilecek kalifiye elemanlarla turizm altyapımız daha da güçlenecek. İranlı turistler yıl boyunca ilimizi tercih ediyor. Biz de öğrencilerden esnafa herkesin Farsça bilmesini istiyoruz. Sektörün her alanında, otellerde, turistlik mekanlarda, restoranlarda üniversite mezunu kalifiyeli personelimiz olursa turizmde daha çabuk ilerleriz. Üniversitemiz Farsçanın öğrenilmesi konusunda öncülük yaptı. Biz de turizmciler olarak İran konsolosluğu ile bir bankanın ilimize getirilmesi için çalışma yapacağız.”

Mağaza yöneticisi Sevda Özgüner de “İlimize çok sayıda İranlı turist geliyor. Esnafa can suyu oluyorlar. Farsça bilen personele de çok ihtiyaç duyuyoruz. Üniversitemizin bu yönde bir adım atmasını çok önemli buluyoruz. Esnafımız ve turizmcilerimiz için çok faydalı olacak.” diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi turist İran van Eğitim Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.