DOLAR 34,0567 -0.03%
EURO 38,0235 0.27%
ALTIN 2.825,580,82
BITCOIN 21385324.70835%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Van Gölü’ndeki Selçuklu Mezar Taşları Ait Oldukları Yere Taşındı
11 okunma

Van Gölü’ndeki Selçuklu Mezar Taşları Ait Oldukları Yere Taşındı

ABONE OL
Ağustos 9, 2024 10:48
Van Gölü’ndeki Selçuklu Mezar Taşları Ait Oldukları Yere Taşındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Van Gölü’nün su seviyesindeki düşüş, Selçuklu dönemine ait mezar taşlarının ortaya çıkmasına neden oldu. Bu tarihi kalıntılar, yıllarca Van Gölü kıyısındaki bir iskelede kullanılmıştı. Van Müzesi’nin uzman ekibi, bu mezar taşlarını temizleyerek ve restore ederek asıl yerleri olan Selçuklu Mezarlığı’na geri taşıdı.

Gevaş ilçesinde bulunan Selçuklu Mezarlığı’ndan gelen mezar taşları, Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyuna maruz kalmış ve yosunlarla kaplanmıştı. Müze uzmanları, 2 metrelik mezar taşlarını özel bir işlemle temizleyerek üzerindeki yazıları ve geleneksel motifleri ortaya çıkardı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Çalış ve ekibi, mezar taşlarının mezarlık içindeki konumlarını belirlemek için araştırmalar yapacak. Bu değerli tarihi eserler, mezarlık içinde uygun bir şekilde sergilenecek ve gelecek nesillere aktarılmaları sağlanacak.

Van Müzesi Müdürü Erdal Acar, bu tarihi mezar taşlarının koruma altına alınmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Taşların 1940’lı yıllarda iskele yapımında kullanıldığını belirten Acar, müzenin taş laboratuvarında yaklaşık bir yıl süren titiz bir temizlik ve restorasyon çalışması yürüttüklerini söyledi.

Doç. Dr. Ercan Çalış, bu tarihi eserlerin kurtarılıp yeniden mezarlığa yerleştirilmesinin dünya kültürel mirası açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Yakın zamanda mezar taşlarının uygun yerlere yerleştirileceğini ve bu sayede gelecek nesiller için korunacağını belirtti.

Selçuklu Van Gölü van Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.