İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Şener, zatürreyi hastaneye yatışların başlıca nedenlerinden biri olarak göstererek aşı vurulmasını önerdi.
Prof. Şener, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, mevsimsel grip vakalarındaki artışın zatürre görülme sıklığını da yükselttiğini, özellikle KOAH, astım ve kronik bronşit gibi solunum yolu hastalığı olan bireylerde daha yaygın olduğunu vurguladı.
65 yaş üstü bireyler ile kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı bulunanlarda zatürre riskini yüksek bulduklarını belirten Şener, “Zatürre, bakteriyel bir enfeksiyon olup, etkili bir aşısı mevcuttur. Tek doz aşı, ömür boyu koruma sağlamaktadır. Aşı, hastalığı önlemenin yanı sıra ağır seyirli hastalık riskini de azaltır ve etkisi hemen başlar” diye konuştu.
Mevsimsel geçişlerde yoğun bakım servislerinde zatürre nedeniyle yatan hasta sayısının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, sözlerine şöyle devam etti: “Zatürre, antibiyotikle kolay tedavi edilebilir gibi görünse de, özellikle 65 yaş üstü kişilerde hastaneye ve yoğun bakıma yatışın en önemli nedenlerinden biridir. Bu nedenle, özellikle bu dönemde zatürre aşısı yaptırılmasının önemi büyüktür, hastaneye yatış ve yoğun bakım ihtiyacını azaltır.”
Zatürrenin akciğerlerde oluşturduğu iltihabın, iyileşmesine rağmen kalıcı hasar bırakabileceğine işaret eden Şener, kronik bronşit veya kalp yetmezliğine yol açabileceği gibi, hipertansiyon, inme ve kalp krizi riskini de artırabileceğini ifade etti.
Kaynak: AA / Tezcan Ekizler – Sağlık Katip Çelebi Eğitim Sağlık izmir Aşı
GENEL
13 dakika önceGENEL
13 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce