DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21558490.43781%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Uzmanlar, internet ve oyun bağımlılığının arttığını belirtti
18 okunma

Uzmanlar, internet ve oyun bağımlılığının arttığını belirtti

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 09:44
Uzmanlar, internet ve oyun bağımlılığının arttığını belirtti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Psikiyatri Polikliniği’nden Uzman Doktor Ezgi Karagöz Tanıgör, son dönemde artan internet ve sosyal medya kullanımına bağlı olarak psikiyatri polikliniklerine başvuran çocuk sayısının da arttığını belirtti.

Dr. Tanıgör, internet ve oyun bağımlılığının aslında birçok psikiyatrik rahatsızlıkla birlikte görülebildiğini vurgulayarak, dijital oyunların aşırı kullanımının çocukların oyun içindeki karakterlerle özdeşim kurmasına yol açabileceğini ifade etti. Oyunların gerçekçiliğinin artmasıyla birlikte bu özdeşimin de güçlendiğini belirten Tanıgör, özellikle saldırganlık ve savaş içerikli oyunlarda daha dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda ve gençlerde giderek artan oyun bağımlılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Tanıgör, bilgisayar oyunlarının doğru bir şekilde kullanıldığında eğitsel amaçlar için de değerlendirilebileceğini ifade etti. Dijital oyunların bazı olumlu davranışları da pekiştirebildiğini dile getiren Dr. Tanıgör, ancak aşırı oyun kullanımının oyun bağımlılığı olarak tanımlandığını ve aile ilişkilerine, akran ilişkilerine ve okul başarısına olumsuz etkilerinin olabileceğini belirtti.

‘ERKEKLER DAHA FAZLA ETKİLENİYOR’

Dr. Tanıgör, oyunun süresinin yanı sıra içeriğinin de önemli olduğunu vurgulayarak özellikle savaş içerikli oyunlarda çocukların saldırgan davranışların ödüllendirildiğini gözlemleyebildiğini ifade etti. Çocuklara ekran kullanımında sınırlama getirilmesi gerektiğini belirten Dr. Tanıgör, 16-21 yaş grubunun en fazla etkilenen grup olduğunu, özellikle erkeklerin daha fazla etkilendiğini gözlemlediğini belirtti.

‘KARAKTERLE ÖZDEŞİM KURUYORLAR’

Dr. Tanıgör, oyun bağımlılığına eşlik eden dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon ve diğer psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisinin de önemli olduğunu belirterek, psikiyatri polikliniklerine başvuran aileler ile ayrı görüşmeler yaptıklarını ve yapılabilecekleri anlattıklarını ifade etti. Uzun süreli ekran maruziyetine maruz kalan çocukların izledikleri karakterlerle kendilerini özdeşleştirdiklerini dile getiren Dr. Tanıgör, özellikle gerçekçi oyunlarda bu özdeşimin daha da güçlü olduğunu ve saldırgan içerikli oyunların çocukların davranışları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı.

‘ÖDÜL OLARAK VERİLMEMELİ’

Çocukların oyunların etkisi altında davranış değişiklikleri gösterebildiğini belirten Dr. Tanıgör, ailelerin süre sınırlamasının yanında çocuklarına rol model olabileceğini vurguladı. Aile ilişkilerinde bozulma, uyku ve iştah değişiklikleri gibi belirtilerin gözlemlenmesi durumunda daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Tanıgör, en önemlisinin ekran kullanımında sınırlama getirilmesi ve çocuklara oyunun ödül olarak sunulmaması olduğunu ifade etti. Ailelerin ekran kullanımını sınırlandırarak çocuklara örnek olması gerektiğini ve çocukların yalnız kalmamaları, masaüstü bilgisayarın tercih edilmesi ve yaşlarına uygun içeriklere sahip oyunlar seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber: Nevra UÇKAÇ -Kamera: Can ÇUBUKÇ UOĞLU / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Katip Çelebi Çocuk Teknoloji Sağlık Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP