DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21557720.52545%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

19:11

AKŞAMA KALAN SÜRE

Uzmanlar, çocukların ekran bağımlılığına dikkat çekiyor
13 okunma

Uzmanlar, çocukların ekran bağımlılığına dikkat çekiyor

ABONE OL
Eylül 10, 2024 08:43
Uzmanlar, çocukların ekran bağımlılığına dikkat çekiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanlar, yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte çocukların ekran bağımlılığının getirdiği tehlikelere dikkat çekiyor. Özellikle siber suçlarla karşılaşan çocukların olumsuz psikolojik travmalar yaşayabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte çocuklar oyun, sokak ve park ortamlarından uzaklaşarak dijital dünyaya yöneldi. Bu durumun birçok tehlikesine dikkat çeken Konya Teknik Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Görsel İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı, Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Yağmur Küçükbezirci, yaz tatilinin bitmesiyle çocukların ekran karşısında geçirdikleri zamanın artışına dikkat çekiyor. Küçükbezirci, ekran kullanımının olumlu yönlerinin yanında, çocukların bilgisayar oyunlarında, sosyal medyada ve siber zorbalıkla karşılaşabileceklerini belirtiyor.

“Ekran bağımlılığı, çocukların ekranı günlük alışkanlık haline getirip, ekransız kaldığında sinirli olmalarıyla kendini gösteriyor. Bu durum, tıpkı madde bağımlılığına benziyor,” diyor Doç. Dr. Küçükbezirci. “Birisi davranışsal, diğeri madde bağımlılığı olsa da, ikisi de birbirine çok benziyor. Ekran bağımlılığı zihinsel olarak zarar verirken, madde bağımlılığı ise fiziksel olarak zarar veriyor. Siber suçlar nedeniyle çocukların yaşadığı olumsuzluklar, gelecek hayatlarını olumsuz etkileyebilir.”

Çocukların dijital ortamdaki zorbalıktan korunması için ailelere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Küçükbezirci, “Ailelerin, çocuklarına farklı meşgaleler bulmaları çok önemli,” diyor. “Resim yapmak, şiir yazmak, sosyal etkinliklere katılmak gibi ilgi alanlarına uygun aktiviteler tercih edilmeli. AVM’de vakit geçirmek, çocuğunuzla sosyal bir etkinlik yapmak değildir. Çocuklarınızı da içine çekebilecek sosyal etkinlikler seçin.”

Küçükbezirci, siber suçlara maruz kalan çocukların anne babalarıyla bunu paylaşmalarını ve birlikte çözüm arama yollarını bulmalarını öneriyor. Ailelere, çocuklarına cezalandırıcı değil, yardımcı bir yaklaşım sergilemelerini tavsiye ediyor.

Sosyal ortamların kullanımının gerektiğinden fazlasının zararlı olabileceğini vurgulayan Küçükbezirci, “Azı karar, çoğu zarar” sözünü hatırlatıyor. “Ekran kullanımının dengeli olması gerekiyor. Bağımlılık haline geldiğinde fiziksel ve zihinsel olarak olumsuz sonuçlara yol açıyor. Çocuklarımıza örnek olmamız, onlardan istediğimiz şeyleri kendimiz de uygulamalıyız,” diyor.

Teknoloji Sağlık Güncel Yerel Çocuk konya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP