DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139312-0.58572%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Uzman isim uyardı! Bu hastalıkta kişi donuklaşıyor ve hareketleri yavaşlıyor
9 okunma

Uzman isim uyardı! Bu hastalıkta kişi donuklaşıyor ve hareketleri yavaşlıyor

ABONE OL
Eylül 4, 2024 07:44
Uzman isim uyardı! Bu hastalıkta kişi donuklaşıyor ve hareketleri yavaşlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Haberler.com stüdyosunda sunucu Melis Yaşar ile bir röportaj gerçekleştirdi.

“DÜŞÜNCELERİMİZ BAĞIRSAKLARIMIZDA YANSIR”

Prof. Dr. Şen, “Bağırsaklara neden ikinci beyin deniyor?” sorusunu yanıtlayarak, bağırsakların kendi bağımsız sinir sistemine sahip olduğunu ve bu sistemin “enterik sinir sistemi” olarak adlandırıldığını belirtti. Beyin ile bağırsak arasındaki iletişimin vagus siniri tarafından sağlandığını vurgulayan Şen, “Düşüncelerimiz bağırsaklarımıza yansır ve bağırsaklar buna göre tepki verir. Örneğin, bağırsakta bir iltihap oluştuğunda, bu durum beyindeki hormonlarla ilgili bölgeleri etkileyerek dengeyi bozabilir.” dedi.

“İLTİHAP, KİŞİYİ DONUKLAŞTIRABİLİR”

Prof. Dr. Şen, bağırsak iltihabının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Bağırsak iltihabı, bağırsak duvarındaki emilimi bozabilir. Bu da vücudun gerekli vitamin ve mineralleri (B12, kalsiyum gibi) yeterince alamamasına neden olur. Sonuç olarak, beyin yeterince beslenemez ve unutkanlık, bilişsel bozukluklar ve entelektüel eksiklikler ortaya çıkar. Kişi donuklaşır ve hareketleri yavaşlar. Hatta unutkanlık o kadar şiddetli olabilir ki, Alzheimer veya Demans ile karıştırılabilir.” diye ifade etti.

Haberler.com / Melis Yaşar – Sağlık

Gastrointestinal Enfeksiyon Orhan Şen YouTube Sağlık Demans

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP