DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Uzay görevi sonrası Türkiye'nin sıradaki hamlesi belli oldu  | Bilim Haberleri
9 okunma

Uzay görevi sonrası Türkiye'nin sıradaki hamlesi belli oldu | Bilim Haberleri

ABONE OL
Ağustos 11, 2024 10:46
Uzay görevi sonrası Türkiye'nin sıradaki hamlesi belli oldu  | Bilim Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği kapsamında Bursa Uludağ’a geldi ve AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Atasever, etkinliğin coşkulu bir şekilde gerçekleştiğini belirterek, katılımcıların çeşitli bilim merkezleri ve kurumların stantlarını gezme ve oradaki etkinliklere katılma fırsatı bulduğunu söyledi.

Etkinlik boyunca gece ve gündüz saatlerinde gökyüzü gözlemleri yapıldığını ifade eden Atasever, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen her yaştan katılımcıya gökyüzünü sevdirmeyi amaçladıklarını belirtti. “Işık kirliliğinin minimum olduğu bir ortamda, teleskop istasyonlarında gezegenleri, yıldız kümelerini, galaksileri ve bulutsu yapıları gözlemleyerek, katılımcıların bu alana olan ilgilerini artırmaya katkı sağlıyoruz.” diye ekledi.

Gelecekte Türkiye’nin uzay alanında gerçekleştireceği çalışmalar için insan kaynağı oluşturacak gençlerin bu alana ilgi duymasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Atasever, “Etkinliğimize başvuran 15 bin kişiye karşı sorumluluklarımız var. Gerçekleştirdiğimiz misyonları anlatmak, bu misyonların ülkemize ve onların hayatlarına sağlayacağı katkıları göstermek ve onlarla bağ kurmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bundan sonra da gökyüzü gözlem etkinliklerine katılmaya ve gençlerimizle bu tür şenliklerde buluşmaya devam etmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

"Gençleri TEKNOFEST için Adana’ya bekliyoruz"

Atasever, bu yıl 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek olan Türkiye’nin havacılık ve uzay festivali TEKNOFEST’e de katılacağını açıkladı.

Atasever, bugüne kadar düzenlenen TEKNOFEST’lerin gençlerin Milli Teknoloji Hamlesi’ni benimsemesini sağladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Teknoloji geliştiren, üreten, düşünen, analiz eden, sorgulayan bir nesil Türkiye’de oluşmaya başladı. Bu ilginin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini umuyorum. Ülkemizin farklı bölgelerinde TEKNOFEST’leri gerçekleştirerek, ülkemizde yaşayan milyonlarca gencin gelecek planlarına teknolojik bir perspektif kazandırmak istiyoruz. Uzay misyonlarımızı tamamladıktan sonra başlayan topluma ve gençlerimize uzayı sevdirme misyonumuz için onlarla buluşmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin her yerinden teknoloji meraklısı gençleri Adana’ya bekliyoruz, TEKNOFEST’te onlarla bir araya gelmek için sabırsızlanıyoruz.”

"Deneylerin analiz süreci devam ediyor"

Atasever, Milli Uzay Programı kapsamında kendilerine verilen görevleri başarıyla tamamladıklarını belirterek, gerçekleştirdikleri bilimsel deneylerin analiz süreçlerinin devam ettiğini söyledi.

Gelecekte bu deneylere eklenebilecek yeni çalışmalar için adımların devam ettiğini belirten Atasever, şunları ekledi: “Türkiye’nin insanlı uzay misyonlarının, tüm devlet büyüklerimizin ifade ettiği gibi, devam etmesi planlanıyor. Yeni insanlı uzay misyonumuz gerçekleşene kadar da mikro yer çekiminde deneyler yapmak istiyoruz. Bu konuda akademi ve özel sektörümüzde farkındalık artıyor. Kurumlarımız mikro yer çekiminin sunduğu özel ortamdan nasıl faydalanabileceğimizi düşünmeye ve yeni projeler üretmeye başladı. Bir sonraki insanlı uzay misyonuna kadar uzayda gelişecek ekonomik ekosistemden Türkiye’nin maksimum payı alabilmesi için çalışmalara odaklanacağız ve bu alandaki tüm gelişmeleri takip edeceğiz. Mikro yer çekimi araştırmalarına devam ederek, bu alandan yeni bilgiler edineceğiz ve daha iddialı deneyleri hayata geçireceğiz. Önümüzdeki yıllarda, uzay misyonlarımızda kazandığım tecrübeleri gençlerimize aktaracağım ve geleceğin astronotları, uzay mühendisleri olmaları için onları teşvik etmeye devam edeceğim. Ayrıca, Türkiye için önemli potansiyel alanlardan biri olan mikro yer çekiminde üretim faaliyetlerine yönelik de geçmişten gelen mühendislik eğitimim ve uzay teknolojileri alanında edindiğim iş tecrübesini kullanarak Türkiye’ye önemli kazanımlar sağlayacak projelerin bir parçası olmak istiyorum.”

Dijital dünyanın propaganda aracı

Instagram açılacak mı? Bakan Uraloğlu: Son düzlükteyiz

Bakan Kacır: Türkiye’yi devler ligine taşıyacağız

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP