DOLAR 34,1004 0.2%
EURO 38,0782 0%
ALTIN 2.834,030,18
BITCOIN 21378360.91421%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Uşak’taki Sebaste Antik Kenti’nde Orta Bizans Dönemi’ne ait 9 mezar bulundu
9 okunma

Uşak’taki Sebaste Antik Kenti’nde Orta Bizans Dönemi’ne ait 9 mezar bulundu

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:48
Uşak’taki Sebaste Antik Kenti’nde Orta Bizans Dönemi’ne ait 9 mezar bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uşak’taki Sebaste Antik Kenti’nde, Augustus tarafından kurulan Roma İmparatorluğu’nun en önemli kentlerinden biri olan ve Orta Bizans Dönemi’nin piskoposluk merkezi olarak bilinen bu tarihi yerde, 9 mezar keşfedildi. Bu mezarlar, büyük kilise olarak adlandırılan bölgede gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarıldı ve çoğunlukla bebek ve çocuklara ait olduğu belirlendi.

Sivaslı ilçesi Selçikler beldesinde bulunan Sebaste Antik Kenti’nde, 44 yıl aradan sonra 2022’de yeniden başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Uşak Arkeoloji Müzesi liderliğindeki bu çalışmalarda, Uşak Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Emre Taştemür ve Doç. Dr. Münteha Dinç de yer alıyor.

Bu yılki kazılar, “büyük kilise”nin kuzey bölgesine odaklandı. Ağustos ayında başlayan kazılar sırasında, “büyük kilise”nin kuzey nef alanında yoğun çalışmalar yürütüldü. Bu bölge, Roma hamamının temellerinin korunarak inşa edildiği düşünülüyordu. Ancak kazılarda, Orta Bizans’ın son dönemine ait 9 mezar keşfedildi. Bu mezarlar, milattan sonra 9. ve 13. yüzyıl başları arasında tarihlendirilmiştir.

Doç. Dr. Emre Taştemür, 2022’deki kazılara çevre temizliğiyle başladıklarını ve geçen yıl alınan harç örnekleri doğrultusunda restorasyon ve konservasyon çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Kuzey nef bölgesinde iki farklı tip mezarla karşılaştıklarını söyledi. Bir türü çatı şeklinde yapılan tuğla mezarlar, diğeri ise taş örgüyle yapılmış mezarlardır.

Taştemür, tuğla mezarlarda gömünün basit bir şekilde yapıldığını, taş örgü mezarların ise kilise zemininin yaklaşık yarım metre üzerinde bulunduğunu ve muhtemelen kiliselerin önemini kaybettikleri bir dönemde gömüldüğünü belirtti. Mezarların çoğunun çocuk ve bebeklere ait olması nedeniyle ölüm nedenleri, yaşları ve buraya neden gömüldükleri hakkında çalışmalar devam ediyor.

Kazılarda, kolye uçları ve cam bilezikler gibi eserler de bulundu. Mezarların Hz. İsa’nın doğudan gelip tüm ölüleri dirilteceği inanışına uygun olarak doğu-batı yönünde uzandığı gözlemlendi. Taştemür, kazı çalışmalarına destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uşak Valiliği İl Özel İdaresine, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, Sivaslı ve Selçikler belediyelerine teşekkür etti.

Roma İmparatorluğu Kültür Sanat Güncel Çocuk Bebek Roma Orta

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP