“`html
Uşak’ın Ulubey ilçesinde bulunan Blaundos Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, Roma İmparatoru Hadrianus’a ithaf edilmiş tarihi bir kitabe gün yüzüne çıkarıldı. Yaklaşık iki bin yıllık mermer kitabenin üzerinde “Kurtarıcı ve kurucu İmparator Hadrianus Olimpios’a” yazısı okunuyor.
Makedonyalı askerlerin Büyük İskender’in Anadolu seferleri sırasında yerleşmesiyle kurulan Blaundos Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları, 2018’de başlamış olup bu yıl Uşak Müzesi Müdürlüğü önderliğinde sürdürülüyor.
Derin Ulubey Kanyonu’yla çevrili ve tek giriş kapısı bulunan antik kent, doğal bir kale görünümünde olup “garnizon kenti” olarak da anılıyor.
Haziran ayında başlayan kazı çalışmaları kapsamında, bereket ve tarım tanrıçası Demeter’e adanmış yaklaşık iki bin yıllık bir tapınak ile şehrin girişindeki anıtsal mezarlık bölgesi inceleniyor.
Uşak Müze Müdürlüğü tarafından hazırlanan bir proje kapsamında, antik kentin merkezinde bulunan sütunlu cadde gün ışığına çıkarılıyor. Bu çalışma, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında destekleniyor.
60 kişilik bir arkeoloji ekibi, Roma ve Bizans dönemlerinde kentin kalbi olarak kabul edilen, doğu-batı yönünde uzanan sütunlu caddede yoğun bir şekilde çalışıyor.
Kazı çalışmaları sırasında, Roma İmparatoru Hadrianus’a ithaf edilmiş bir kitabe bulundu. 80 cm uzunluğunda ve 35 cm genişliğindeki mermer kitabede, “Kurtarıcı ve kurucu İmparator Hadrianus Olimpios’a” ifadesi yer almaktadır.
Arkeologlar, imparatorun kentlere verdiği yardımlar karşılığında övgü beklediğini ve bu kitabenin de bu amaçla dikilmiş olabileceğini düşünüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Blaundos Antik Kenti’nin “Geleceğe Miras Projesi” kapsamına alınmasının ardından Kasım ayının başında sütunlu caddede kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti.
Sütunlu cadde’nin kentin en önemli bölgesi olduğunu vurgulayan Ceylan, şu ifadeleri kullandı: “Bu alan ziyaretçilerimizin büyük ilgisini çekiyor. Doğu-batı yönünde uzanan caddeyi bu ayın başından beri ortaya çıkarıyoruz. Şimdiye kadar dört sütun kaidesi bulduk. Ayrıca devam eden kazılarda, Roma İmparatoru Hadrianus’a adanmış bir kitabe gün yüzüne çıktı. Kitabe üzerindeki tarihi çalışmalar sürüyor. Bu kitabe, Hadrianus’un imparator olarak ne kadar önemli bir kişilik olduğunu somut olarak gösteriyor.”
Caddenin Bizans döneminde de aktif olarak kullanıldığına dair buluntular olduğunun altını çizen Ceylan, geniş bir alanda kazı çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi.
Dört yıllık bir çalışma planlarının olduğunu belirten Ceylan, “Cadde, antik kentin kalbi diyebiliriz. Roma’dan sonra Bizans döneminde de aynı önemini ve ihtişamını korumuş. Belgelendirme çalışmalarından sonra, restorasyon ve rölöve çalışmalarıyla antik caddeyi yeniden ayağa kaldırmayı planlıyoruz.” dedi.
Çalışmaların tamamlanmasıyla Blaundos’un görünürlüğünün artacağını ve bunun da şehrin turizm potansiyeline olumlu yansıyacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA / Mehmet Çalık – Güncel Yerel Haberler Kültür Sanat Ulubey Turizm Güncel Roma
“`
GENEL
57 dakika önceGENEL
57 dakika önceGENEL
58 dakika önceGENEL
58 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce