DOLAR 34,0867 0.18%
EURO 38,1021 0.06%
ALTIN 2.840,470,41
BITCOIN 21768423.14897%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Urartu dönemine ait buluntular Kef Kalesi’nde ortaya çıkarıldı
19 okunma

Urartu dönemine ait buluntular Kef Kalesi’nde ortaya çıkarıldı

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 07:48
Urartu dönemine ait buluntular Kef Kalesi’nde ortaya çıkarıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde, 2.300 metre yükseklikte, Urartular döneminde inşa edilmiş Kef Kalesi’nde yürütülen arkeolojik kazılar, Urartu tarihinin gizemli perdesini aralamaya devam ediyor.

Urartu Kralı 2. Rusa’nın, Süphan Dağı eteğinde Adilcevaz, Malazgirt Ovası ve Van Gölü’ne hakim bir tepeye inşa ettirdiği bu 2.700 yıllık kalede, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz yıllarda fil ayakları, mutfak ve hizmet odaları ortaya çıkarılmış olan kalenin en büyük ve en yüksek konumundaki salonda, bu yıl 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülen çalışmalarda 3 fil ayağı, çakmak taşı, obsidiyen aletler, seramikler ve hayvan kemikleri keşfedildi.

“Urartu döneminde bu kadar çok bazalt kullanılan tek kale”

Doç. Dr. Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarının kalenin yukarı salonu olarak adlandırılan bölüme yoğunlaştırıldığını belirtti.

Kazılar devam ettikçe yeni yapıların gün yüzüne çıktığını vurgulayan Coşkun, “Urartu mavisi boyalara ve Urartular tarafından kullanılan saray seramiklerine sıklıkla rastlıyoruz. Mutfak bölümünde öğütme taşlarına ve çok sayıda hayvan kemiğine rastladık. Burada hayvan kesimi veya kurban töreni düzenlenmiş olabilir. Çakmak taşı ve obsidiyen aletler ile çok sayıda seramik parçası da bulunuyor.” dedi.

Kalenin yapımında çok miktarda bazalt taşının kullanıldığını belirten Coşkun, şunları ekledi:

“Burası, Urartu döneminde bu kadar çok bazalt kullanılan tek kaledir. 2.300 metre yükseklikte kazı çalışması yapıyoruz. Bu, yüksek rakımlı kazı alanlarından biri. Zorlu bir alanda çalışıyoruz. Kalemiz, Süphan Dağı’nın eteğinde yer alıyor. Muhtemelen Süphan Dağı’ndan getirilen bazalt taşları ile inşa edilmiş. Kalenin günlerce sürdüğü tahmin edilen büyük bir yangın geçirdiği tespit edildi. Salon bölümünü ortaya çıkarırken yaklaşık 60-70 santimetre kalınlığında kül tabakasıyla karşılaştık. Bu yıl tespit ettiğimiz yıkılmış fil ayaklarını yeniden ayağa kaldırarak hem turizme kazandırılmasını hem de kalemizin daha güzel bir görünüme kavuşmasını sağlayacağız.”

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Arkeoloji Adilcevaz Bitlis Van Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP