DOLAR 34,0055 -0.19%
EURO 38,0709 0.38%
ALTIN 2.825,980,84
BITCOIN 21536914.95251%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail açıklaması | Dış Haberler
11 okunma

Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail açıklaması | Dış Haberler

Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in Gazze'nin doğu sınırı boyunca bir bölgedeki tarım arazileri ve sivil binaları hukuka aykırı şekilde tahrip ettiğini belirterek bu yıkımın, "savaş suçları" kapsamında soruşturulması gerektiğini bildirdi

ABONE OL
Eylül 6, 2024 08:46
Uluslararası Af Örgütü'nden İsrail açıklaması | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uluslararası Af Örgütü, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin doğu çevresinde gerçekleştirdiği tampon bölge genişletme operasyonunun “kasten yıkım ve toplu cezalandırma savaş suçları” kapsamında soruşturulması gerektiğini duyurdu.

AA’nın aktardığına göre, örgütün Kriz Kanıtları Laboratuvarı, Ekim 2023-Mayıs 2024 döneminde sosyal medyada paylaşılan uydu görüntüleri ve videoları analiz ederek Gazze’nin doğu sınırında yaklaşık 1 ila 1,8 kilometre genişliğinde yeni boşaltılmış alanlar tespit etti.

Videolarda, İsrail askerlerinin yıkılan binaların önünde fotoğraf çektirirken veya kutlama yaparken görüldüğü belirtilen açıklamada, İsrail ordusunun buldozerler ve patlayıcılar kullanarak tarım alanlarını ve sivil binaları hukuka aykırı şekilde tahrip ettiği ifade edildi. Evler, okullar ve camiler dahil tüm mahalleler yerle bir edildi.

"GAZZE'DEKİ ACIMASIZ YIKIM KAMPANYASI, BİR TÜR KEYFİ TAHRİBAT"

Açıklamada, Küresel Araştırma, Savunuculuk ve Politika Direktörü Erika Guevara-Rosas, İsrail ordusunun Gazze’deki yıkım kampanyasını “keyfi tahribat” olarak nitelendirdi.

Guevara-Rosas, “Araştırmalarımız, İsrail güçlerinin binaları nasıl yok ettiğini, binlerce aileyi evlerinden çıkardığını ve topraklarını yaşanamaz hale getirdiğini ortaya koydu.” dedi.

Örgütün analizlerinin, Gazze’nin doğu çevresinde tüm bir bölgenin sistematik olarak yok edilmesiyle tutarlı bir model ortaya koyduğuna dikkat çeken Guevara-Rosas, şunları ekledi:

“Bu evler yoğun çatışmalar sonucunda yıkılmadı. İsrail ordusu bölgenin kontrolünü ele geçirdikten sonra kasıtlı olarak arazileri yerle bir etti. Herhangi bir ‘tampon bölge’ oluşturulması, bu mahallelerde yaşayan Filistinli sivillerin toplu olarak cezalandırılması anlamına gelmemelidir.”

Açıklamada, örgütün 2 Temmuz’da İsrailli yetkililere yıkımlar hakkında sorular yönelttiği, ancak açıklama yayınlandığı tarih itibarıyla herhangi bir yanıt alınmadığı belirtildi.

*Haberde AA’nın arşiv fotoğrafı kullanılmıştır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP