DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2153242-0.47382%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne Taşıt Tanıma Birimi eklenecek
3 okunma

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne Taşıt Tanıma Birimi eklenecek

ABONE OL
Eylül 21, 2024 11:38
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne Taşıt Tanıma Birimi eklenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasında değişiklikler yapıldığını duyurdu. Yeni tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikler, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamayı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefliyor.

Yeni düzenleme, akaryakıt istasyonlarında UTTS kurulumunu zorunlu kılıyor. Ayrıca, akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara gönderilmesini sağlayacak bir sistemin uygulanmasını öngörüyor.

Taşıtlara, depo girişine monte edilen ve plaka bilgilerini, mükellefe ait bilgileri hafızasında saklayan bir Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması gerekiyor. TTB, akaryakıt alımları sırasında Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) vasıtasıyla bu bilgileri pompa ünitelerinin bağlı olduğu yeni nesil pompa ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletiliyor. Böylece, plaka bilgilerinin elle girilmesi ihtiyacı ortadan kalkıyor.

Bu sistem, vergi mükellefleri tarafından kiralanan veya işletmeye dahil edilen taşıtlar için 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak.

SIFIR ARAÇLAR DA UYGULAMAYA DAİL

Yeni tebliğ, UTTS kapsamına alınan araçların sayısını genişletiyor. Vergi mükellefleri tarafından kullanılan taşıtlara ek olarak, sıfır taşıtlar ve özel taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlar da UTTS kapsamına dahil edilecek.

1 Temmuz 2025’ten itibaren satılacak sıfır taşıtlara UTTS’ye dahil olmak ve TTB taktırmak zorunlu olacak. Ayrıca, özel taşıt tanıma sistemlerini kullanan taşıtların da 30 Haziran 2025’e kadar TTB taktırması gerekecek.

Tebliğ, genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarına ait taşıtlar için TTB takılması zorunluluğu getirmiyor. Yabancı devletlerin diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları, uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkenin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına ait taşıtlar da bu zorunluluktan muaf tutuluyor.

YIL SONUNA KADAR TTB TAKILMALI

Vergi mükelleflerinin taşıtlarına 31 Aralık 2024’e kadar TTB taktırması gerekiyor. Ayrıca, akaryakıt istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatlarına da 31 Aralık 2024’e kadar TTO takılması zorunlu olacak.

UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu kapsamında hiç düzenlenmemiş sayılacak. Bu nedenle, vergi mükellefleri UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeleri akaryakıt giderlerinin belgelendirmesinde kullanamayacak.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne Taşıt Tanıma Birimi eklenecekHaberler.com / Abdurrahman Yazıcı – Otomobil

Hazine ve Maliye Bakanlığı Otomobil Finans Güncel Hukuk

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.