DOLAR 34,1127 0.27%
EURO 38,1065 0.11%
ALTIN 2.860,211,10
BITCOIN 21652051.94179%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Siber Güvenlikte Stratejik Rol Oynuyor
4 okunma

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Siber Güvenlikte Stratejik Rol Oynuyor

ABONE OL
Eylül 20, 2024 08:45
Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Siber Güvenlikte Stratejik Rol Oynuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Siber Güvenliği Güçleniyor: USOM’dan Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, son dönemde dünya genelinde artan siber tehditlere karşı Türkiye’nin aldığı önlemleri ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) stratejik önemini vurguladı. Lübnan’daki çağrı cihazı ve telsiz patlamalarıyla gündeme gelen siber saldırı tehdidi, Türkiye’nin bu konuda attığı adımların önemini bir kez daha ortaya koydu.

Bakan Uraloğlu, yazılı bir açıklama yaparak, USOM’un 2013 yılından bu yana Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösterdiğini ve ülkenin siber güvenlik çalışmalarında kilit bir rol üstlendiğini belirtti. “Haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin sağlanması, hızla değişen dijital dünyada stratejik öneme sahip” diyen Bakan Uraloğlu, USOM’un kritik altyapı güvenliği, kişisel veri koruma, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonomi büyümesi gibi konularda önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Bakan, USOM’un 2 bin 300’e yakın Siber Olaylara Müdahale Ekibi (SOME), 7 bin 859 uzman personel ve 400 ulusal siber olaylara müdahale merkezi personeliyle çalıştığını, 17 milyon IP adresini sürekli tarayarak güvenlik zafiyetlerini tespit ettiğini ifade etti. “Her gün 422 büyük saldırı, 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor” diyen Uraloğlu, geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildiğini belirtti.

USOM’un telefon operatörleriyle iş birliği içinde çalıştığını ve siber kapasite inşası amacıyla eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlar düzenlediğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “USOM’un geliştirdiği teknolojik tedbirlerle siber tehditlerin en hızlı şekilde tespit edilmesi, uyarı üretilmesi ve engellenmesi hedefleniyor” dedi. “Elektronik haberleşme altyapısı ve diğer kritik altyapılar siber tehditlere karşı korunuyor. Tehdit istihbaratı toplanıyor, ulusal ve uluslararası paydaşlarla bilgi paylaşımı yapılıyor ve koordinasyon çalışmaları yürütülüyor” diye ekledi.

Zararlı içeriklerin engellenmesi için yerli ve milli projeler geliştirildiğini vurgulayan Uraloğlu, “Avcı, Azad, Kasırga ve Atmaca projeleri ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor” dedi. “Avcı, zararlı yazılım bulaşmış sistemleri tespit ederken, Azad yapay zeka kullanarak botnetlere dahil olmuş köle bilgisayarları tespit ediyor. Kasırga, ülkenin internet erişimine açık kaynaklarının zafiyet taramasını yaparak hizmet sürekliliğini sağlıyor. Atmaca ise yüzlerce zafiyete ait alt riskleri proaktif şekilde engelliyor.”

Bakan Uraloğlu, siber güvenlik alanında uzman yetiştirmenin önemine değinerek, Fetih Projesi kapsamında oluşturulan uygulamalı siber güvenlik eğitim laboratuvarını örnek gösterdi. Bu laboratuvar, katılımcılara gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yapma ve yeteneklerini geliştirme fırsatı sunuyor.

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Teknoloji, Türkiye, Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP