DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150241-0.65795%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

16:28

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Ulusal Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başlıyor
5 okunma

Ulusal Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başlıyor

ABONE OL
Eylül 12, 2024 09:47
Ulusal Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ALMA DJEKOVİC/LEJLA BİOGRADLİJA AKSAN – Saraybosna’da düzenlenen 7. Uluslararası Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali (AJB DOC), Filistin halkının yaşadığı zorlukları ve acılarına odaklanan belgesellerle yarın başlıyor.

Anadolu Ajansı’nın (AA) küresel iletişim ortağı olduğu festival, 13-17 Eylül tarihleri arasında “Adalet?” temasıyla gerçekleşecek. Festival direktörü Edhem Foco, AA muhabirine festival hakkında bilgi verdi.

Foco, 24 belgeselden 9’unun dünya prömiyerini yapacağını belirtti. Geçen yıl festivalin Eylül ayında gerçekleşmesinin ardından Ekim ayında Gazze’ye yapılan saldırılar, festivalin bu yılki temasını belirlemede etkili oldu. Foco, “Kültür dünyasında yaşananların yeterince yansıtılmaması bizi üzdü,” dedi.

Gazze’deki kadın ve çocuk ölümleri ile altyapının yok edilmesine şahit olduklarını belirten Foco, gelişmiş dünyanın tepkilerine de değindi: “Saldırgan tarafı destekleyen, düşünmeden hareket eden bir dünya gördük. İşte tam burada ‘Adalet?’ teması ortaya çıktı. Adalet nerede?”

AA’nın “Kanıt” belgeseli festivalde gösterilecek.

Foco, AA’nın İsrail’in Gazze’deki savaş suçlarını ortaya koyan “Kanıt” belgeselinin festivalde yer alacağını söyledi. “Al Jazeera Balkanlar’ın AA ile uzun yıllardır devam eden bir işbirliği var. AA, bu yıl da festivalin küresel iletişim ortağı. AA’nın belgeselinin festivalde yer alması bizim için bir onur,” dedi.

Foco, Gazze’de hayatını kaybeden AA muhabir ve foto muhabirlerini anarak, “Gazze’de çalışmalarına devam eden ender medya kuruluşlarından biri de AA. ‘Kanıt’ belgeseli çok anlamlı ve umuyorum gösterimine çok sayıda izleyici gelecektir. Yaşanan soykırımı kanıtlayacak bir belgesele sahibiz,” diye ekledi.

Foco, AJB DOC’un bölgede önemli bir konuma geldiğini ve belgesellerin izleyiciler için daha ilgi çekici ve bilgilendirici olduğunu belirtti. İzleyicilerden, seyrettikleri belgesellerle empati kurmalarını isteyen Foco, “Empati önemli. Festival kapsamında toplumdaki empati duygusunu geri getirmek istiyoruz,” dedi.

Foco, açılış filminin Filistin ve halkının yaşadığı acıları anlatan bir yapım olduğunu belirtti.

Festivalin odak noktası Filistin.

Saraybosna’daki festival kapsamında AA’nın “Kanıt” belgeseli 14 Eylül’de gösterilecek. Belgesel gösteriminin ardından “Kanıt” ekibinden Ömer Faruk Tunç, Saraybosnalı izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

AJB DOC’ta bu yıl Filistin halkının İsrail’in saldırıları sonucu yaşadığı acılar işlenecek. Festivalde İsrail’in Filistinlilere karşı şiddetini konu alan belgesellerin yanı sıra dünya ekonomisi ve siyasi çalkantıları anlatan 24 belgesel film yer alacak.

Festivalin jüri üyeleri Deborah London-Harrington, Namik Kabil, Mila Turajlic, Francesco Montagner ve Myriam Francois’dan oluşuyor.

AJB DOC’un yarışma kısmında “AJB Ana Ödülü”, “AJB Program Ödülü” ve “İzleyici Ödülü” olmak üzere üç ödül verilecek.

Kaynak: AA / Lejla Biogradlija – Güncel

Film Festivali Kültür Sanat Saraybosna Balkanlar Festival Filistin Belgesel Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP