DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan  'Hava Kampüs' uygulaması hakkında önemli açıklamalar: Amatör havacılar için yeni havalimanı geliyor | Bilim Haberleri
  • 7/24 Haber izle
  • Genel
  • Teknoloji Haberleri
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan 'Hava Kampüs' uygulaması hakkında önemli açıklamalar: Amatör havacılar için yeni havalimanı geliyor | Bilim Haberleri
13 okunma

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan 'Hava Kampüs' uygulaması hakkında önemli açıklamalar: Amatör havacılar için yeni havalimanı geliyor | Bilim Haberleri

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 08:46
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan  'Hava Kampüs' uygulaması hakkında önemli açıklamalar: Amatör havacılar için yeni havalimanı geliyor | Bilim Haberleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından başlatılan hava kampüs uygulamasına ilişkin bir açıklama yaptı.

Uraloğlu, hızla büyüyen havacılık sektörünün toplumsal refahın önemli göstergelerinden biri olduğuna dikkat çekti.

"22 yıldır havacılıkta büyük adımlar attık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleştirdiğimiz atılımlar ve yatırımlar sayesinde sivil havacılıkta dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdik. Havayolu şirketlerimiz büyüdü ve güçlendi. Yeni nesiller yetiştirmek için, Türk Sivil Havacılık Akademisi’ni modern tesisler, olanaklar ve eğitim araçlarıyla donattık." dedi.

Hava kampüs uygulamasının sportif ve amatör havacılığı desteklemenin yanı sıra havalimanlarındaki yoğunluğu azaltmayı hedeflediğini belirten Bakan, uygulamanın Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını planladıklarını açıkladı.

Uraloğlu, Türkiye’yi amatör ve sportif havacılık alanında dünya çapında önemli bir merkez haline getirmeyi hedeflediklerini vurguladı. "Hava kampüs uygulaması ile havaalanı veya heliport niteliğinde olmayan alanlarda 5.700 kilograma kadar sabit kanatlı hava araçları, dikey iniş-kalkış yapabilen insansız veya insansız hava araçları, vertiportlar dahil, amatör ve sportif havacıların kullanımına sunulacak." dedi.

Uçuş yapılabilecek alan sayısının artırılmasıyla, havaalanlarındaki prosedür karmaşası ve yoğunluktan bağımsız uçuş yapılabileceğini belirten Uraloğlu, bu durumun amatör havacılığı destekleyeceğini ve pilot eğitimleri için gerekli olan iniş alanlarına olan ihtiyacı azaltacağını ifade etti.

Talep edilmesi durumunda uçuşlar için hava sahası tanımlanabileceğini ve tanımlanan alanda kalma şartıyla uçuş planı sunulmasına gerek olmayacağını belirten Uraloğlu, ilgili saha dışında gerçekleştirilecek uçuşlar için Havacılık Bilgi Yayını (AIP) usullerinin uygulanacağını ve uçuş planı sunulacağını açıkladı.

Hava kampüs başvurularının SHGM’ye yapılacağını belirten Uraloğlu, daha önce kullanım izni verilen iniş şeritleri için yeni bir başvuruya gerek olmadığını ve bu alanların "hava kampüsü" olarak tanımlanacağını açıkladı.

Başvuru öncesi dikkat edilmesi gereken noktaları da vurgulayan Uraloğlu, şunları söyledi:

"Başvuru sahipleri, hava kampüsü yeri seçerken, ileride yapılacak inşaatların iniş-kalkış operasyonlarını olumsuz etkilemeyeceği, mania kriterlerinin korunabileceği alanları tercih etmeli. Sabit kanatlı hava araçlarının güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için ve hava kampüsünün çevresel etkenler nedeniyle kullanılabilirliğini kaybetmemesi için mania kriterlerine uygun bir hava sahası oluşturulmalı. Hava kampüslerinde mania kriterlerinin sağlanması ve operasyon süresince korunması büyük önem taşıyor."

Hava kampüs inşaatı için 3 yıllık süre verilecek

Hava kampüsü inşa etmek isteyenlerin öncelikle yer belirlemesi ve seçilen alanın iniş-kalkışlara uygunluğunu sağlaması gerektiğini hatırlatan Uraloğlu, Genelkurmay Başkanlığı’nın başvuruların ulusal güvenliğe uygunluğunu, valiliklerin ise hava kampüslerinin insan ve çevre üzerindeki etkilerini denetleyeceğini belirtti.

Olumlu değerlendirilmesi durumunda hava kampüslerinin açılabileceğini belirten Uraloğlu, işletmecilerin izni aldıkları tarihten itibaren hava kampüs inşaatını 3 yıl içinde tamamlamaları gerektiğini açıkladı.

Bu süre içerisinde tamamlanmayan kampüslerin izinlerinin otomatik olarak iptal edileceğini belirten Uraloğlu, "Ticari amaçlı kullanılacak kampüslerin izinleri 1 yıl geçerli olacak ve her yıl sonunda uzatılması gerekecek. Ticari amaçlı olmayan 5.700 kilogramdan hafif sabit kanatlı hava araçlarının park edileceği kampüsler için izin uzatma şartı aranmayacak. Zararlı bulunan kampüslerin izinleri SHGM tarafından iptal edilebilecek." dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP