“`html
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ankara’daki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın açıklaması yaptı.
Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a şükranlarını sunarak, yapıcı ve somut sonuçlar doğuran görüşmelerden memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Görüşmenin detaylarını paylaşmasa da olumlu bir hava hakim olduğunu belirtti.
Uluslararası hukukun, egemenliğin ve toprak bütünlüğünün önemini vurgulayan Zelenskiy, savaşın yarattığı insani yıkıma dikkat çekti. Ukraynalı yetim çocukların Türkiye’de ağırlanmasına duyduğu minnettarlığı ifade etti.
Zelenskiy, acil bir barış arzusunu dile getirerek, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün gerekliliğine işaret etti. Yeni bir Suriye senaryosundan kaçınmak istediklerini ve tüm suçluların cezalandırılmasını talep ettiklerini belirtti. Güvenlik garantileri sağlayabilecek ülkelerle işbirliğinin önemini vurguladı ve ateşkesin bile savaşın bitmesi yolunda önemli bir adım olduğunu ekledi.
ABD’nin Rusya ile ilişkilerinin ABD’nin kendi kararı olduğunu belirten Zelenskiy, Rusya’nın Vladimir Putin’i politik izolasyondan çıkarma çabalarını gözlemlediklerini ancak bunun ABD’nin kendi tercihi olduğunu söyledi. Ukrayna’nın barış görüşmelerinde yok sayılmasını eleştirerek, savaşın Ukrayna topraklarında yaşandığını ve kurbanların Ukraynalılar olduğunu hatırlattı.
Zelenskiy, Ukrayna’nın müzakere masasında mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayarak, Ukrayna olmadan yapılan herhangi bir görüşmeyi kabul etmeyeceklerini açıkça belirtti.
ABD’nin desteğinden memnuniyet duysa da, ABD Başkanı Donald Trump’ın daha fazla destek vermesini arzu ettiğini ifade etti. İki partili desteğin önemine dikkat çekti.
Zelenskiy, ABD Başkanı Trump ile de barış görüşmeleri hakkında konuştuğunu ve Putin’in aldatıcı olabileceğini, Minsk Anlaşmaları’nı örnek göstererek hatırlattı.
Yeni bir savaşın önlenmesi için NATO üyeliğinin önemine değinen Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Ukrayna’nın gelecekteki NATO üyeliğini desteklediğini belirtti. Avrupa’daki birçok ülkenin desteğini alırken, bazı ülkelerin henüz destek vermediğini de ifade etti.
NATO üyeliği olmadan güvenlik garantilerinden söz edilemeyeceğini belirten Zelenskiy, güçlü bir orduya sahip olmalarına rağmen, sürekli silah ve mali desteğe ihtiyaç duyduklarını vurguladı. Ekonomik güvenlik için de Avrupa Birliği gibi büyük bir pazara katılmanın gerekliliğini belirtti.
Putin’in tekrar saldırmayacağına dair bir güven oluşması durumunda Ukrayna’ya askeri birlik konuşlandırılması konusuna değinen Zelenskiy, güvenlik garantilerinin bu boyutunu da Erdoğan ile görüştüklerini aktardı.
Zelenskiy, müzakere masasında Putin’in olası bir saldırısını durdurabilecek ve somut güvenlik garantileri sunabilecek ülkelerin olması gerektiğini belirtti. Diplomasinin önemine işaret ederken, Putin ile konuşmaktan hoşlanmadığını, ancak savaşı bitirmek için her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.
ABD’nin Rusya ile olan ikili ilişkisine yönelik olarak, bunun ABD’nin kendi kararı olduğunu tekrarlayarak, Ukrayna’nın görüşmelerde yok sayılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Zelenskiy, barış görüşmelerine hem Ukrayna hem de Rusya’nın katılması gerektiğini, Avrupa Birliği’nin yanı sıra Avrupa kıtasının da temsil edilmesi gerektiğini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Avrupa temsili konusunda görüştüğünü ve Erdoğan ile de bu konuyu ele aldıklarını, haberleri olmayan görüşmeleri dikkate almadıklarını ifade etti.
Riyad’daki ABD-Rusya görüşmesine ilişkin, Ukrayna’nın davet edilmediğini ve bu durumun endişe verici olduğunu dile getirdi. Şeffaf ve adil bir süreç istediğini vurguladı ve Ukrayna halkının güvenini kaybetmek istemediğini belirtti.
ABD’li yetkililerin yakında Kiev’i ziyaret edeceğini ve kendisi de Trump ile görüşmeyi planladığını söyledi.
Putin’in meşruiyet tartışmalarına yanıt olarak, Ukrayna anayasasına göre savaş süresince seçim yapılamayacağını ve mevcut Cumhurbaşkanlığı’nın meşru olduğunu açıkladı.
Seçim yapılabilmesi için gerekli koşulların mevcut olmadığını, yurt dışındaki 8,5 milyon Ukraynalının oy kullanma hakkının engellendiğini ve işgal altındaki bölgelerdeki vatandaşların oy kullanma imkanının olmadığını belirtti.
Ukrayna’nın doğal kaynaklarına değinen Zelenskiy, işgal altındaki bölgelerin kurtarılması gerektiğini ve yaptırımların Rusya’yı savaşı durdurmaya zorlayabileceğini belirtti. Güvenlik garantileri olmadan kaynaklara yatırım yapılmasını kabul etmeyeceğini ifade etti.
Adil bir mübadelenin önemini vurgulayarak, güvenlik karşılığında kaynaklara yatırım yapmaya açık olduğunu ancak karşılıklılık ilkesinin korunması gerektiğini belirtti.
NATO’nun güvenlik alanında öncü olduğunu ancak Avrupa’da güçlü orduya sahip NATO üyesi olmayan ülkelerin de bulunduğunu, Ukrayna’nın Avrupa Birleşik Kuvvetleri için iyi bir başlangıç olabileceğini söyledi.
Kırım Tatarlarının esaretten kurtarılması gerektiğini ve dini inançları nedeniyle tutuklandıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın esir takası konusunda daha önce de yardımcı olduğunu belirterek, kapsamlı bir esir takasının gerekliliğine dikkat çekti.
Türkiye ve Ukrayna arasındaki savunma sanayi işbirliğine değinerek, Baykar ve Bayraktar ile görüşmeleri ve ortak projeleri anlattı. Türkiye’nin Ukrayna için inşa ettiği korvetleri örnek gösterdi.
Savaş nedeniyle bazı projelerin yavaşladığını ancak her şarta rağmen olumlu sonuçlar için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.
Türkiye ve Ukrayna arasındaki ticaret hacmini ve Serbest Ticaret Anlaşması’nı değerlendirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Ukrayna’ya davet ettiğini söyledi.
Karadeniz Tahıl Girişimi’nin Rusya tarafından engellenmesine değinerek, Ukrayna’nın gıda ihracatının Rusya’nın tekelciliğini engellediğini ve bu nedenle Rusya’nın girişimi engellediğini söyledi. Yeni bir deniz koridorunun açıldığını ancak bunun daha maliyetli olduğunu belirtti.
Savaşın çocuklara etkilerine değinerek, çocuklarının olgunlaşmak zorunda kaldığını ve çocukluklarını kaybettiklerini duygusal bir dille anlattı.
“`
GENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önce