Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, ekonomik zorlukların ucuz yemek tercihini artırdığını, bununla birlikte ciddi sağlık riskleri doğurduğuna dikkat çekti.
Temel gıda maddelerinin fiyatlarının yüksekliğini vurgulayan Dönmez, aşırı düşük fiyatlı yemek hizmeti sunan firmaların gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Toplu yemek hizmeti alan işletmeleri, maliyet tasarrufunun çalışan sağlığını tehlikeye atmaması gerektiği konusunda uyardı. “Ucuz yemek arayışında hem işverenlerin hem de çalışanların sağlığı riske atılmamalı. Piyasa fiyatlarının çok altındaki teklifleri dikkatlice değerlendirmeliyiz,” diye belirtti Dönmez.
Özellikle merdiven altı işletmelerin gıda güvenliği ve hijyen standartlarını ihmal ettiğini dile getiren Dönmez, sağlıksız koşullarda üretim yapıldığını ve kalitesiz malzeme kullanılabileceğini ifade etti. “Örneğin, piyasanın çok altında fiyatlı et yemeklerinde, kıymaya beyaz et, ekmek ya da pirinç karıştırılabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir. Yediğiniz yemeğin içeriğini mutlaka sorgulamalısınız,” dedi.
Dönmez, 4 kişilik bir öğünün maliyetinin ekmek ve salata hariç en az 120 lira, menüye göre 250 liraya kadar çıkabileceğini belirtti. 120 liranın altında sunulan yemeklerin gıda güvenliği açısından risk taşıdığını, hatta tağşişin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. “Her işletme kar amacıyla kurulur. Ancak imkansız fiyatlarla satış yapılması, başka sorunların varlığına işarettir,” diye uyardı.
Şüpheli durumlarda yemeklerin analize gönderilmesi gerektiğini belirten Dönmez, “Eğer fiyat çok düşük, kullanılan malzemelerden, lezzetten ya da hijyenden şüphe duyuyorsanız, yemekleri mutlaka akredite bir laboratuvarda analiz ettirin. Gıda güvenliği ihmal edilemez. Çalışanlarınızın sağlığını koruyun ve hukuki sorunlardan kaçının,” dedi.
Bazı işletmelerin artan yemekleri tekrar kullanarak gıda güvenliğini ihlal ettiğini belirten Dönmez, özellikle beyaz et ve süt ürünlerinde zehirlenme ve tağşiş riskine dikkat çekti.
Dönmez, işletmelere fiyat odaklı değil, güvenlik odaklı alım yapılması çağrısı yaptı. “Kaliteli ve güvenilir yemek hizmeti, iş sağlığı ve verimliliği için çok önemlidir. Gıda güvenliği, maliyetten önce gelir. Ucuz yemek uğruna çalışanlarınızın sağlığını riske atmayın,” şeklinde konuşmasını tamamladı. – BURSA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi Ekonomi Sağlık bursa
GENEL
9 saat önceGENEL
9 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önce